Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
AI en Onderwijs

AI en Onderwijs

Liza Peeters en Thijs Wesselink

In de podcastreeks 'AI en onderwijs' van Metis Onderwijsadvies, gaan we in gesprek met experts om de impact van chatGPT en andere AI toepassingen op het onderwijs in Nederland te onderzoeken. We leggen uit wat het is en bespreken de mogelijkheden en gevaren voor het onderwijs.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 AI en Onderwijs Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best AI en Onderwijs episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to AI en Onderwijs for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite AI en Onderwijs episode by adding your comments to the episode page.

AI en Onderwijs - Hoe pas je als docent chatGPT toe in je les?
play

01/26/23 • 32 min

In de derde aflevering van ChatGPT en onderwijs spreken we Esther van der Stappen en Walter Schoonebeek. Walter Schoonebeek, docent bij de opleiding Business IT & Management van Avans Breda, besloot de nieuwe tool direct na de lancering samen met studenten te gaan ontdekken. Esther is lector bij het lectoraat digitale didactiek en geeft duiding waarom deze toepassing van Walter effectief is geweest voor het leerproces van studenten. Op dit moment schrijft zij Avans een opiniestuk over chatGPT. In de podcast neemt ze ons mee in de uitdagingen waar docenten mee te maken krijgen en geeft zij bruikbare tips voor de toepassing van chatGPT in de les.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - Generatie Z en de rol van AI
play

06/26/23 • 33 min

In aflevering 11 van 'AI en Onderwijs' verwelkomen we Daniëlle Schreurs, een expert in Generatie Z. We bespreken de kenmerken leerproces van deze generatie en hoe dit het onderwijs kan beïnvloeden.

Daniëlle geeft haar blik over het aanpassen van het onderwijs aan de behoeften van deze generatie en de rol van AI.

Luister nu naar 'AI en Onderwijs' aflevering 11 voor een diepere kijk op Generatie Z en wat dit betekent voor het onderwijs.

Deze podcast is gemaakt door door Metis Onderwijsadvies.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - De manier van toetsen is niet meer houdbaar
play

02/06/23 • 29 min

In de vierde aflevering van ChatGPT en onderwijs spreken we met Barend Last. Barend is docent en onderwijsadviseur en veel bezig met onderwijsinnovatie. In 2021 won hij nog de Surf Onderwijsaward, omdat hij was uitgegroeid tot een boegbeeld voor blended learning. Ook nu, met de komst van ChatGPT, wordt veel om zijn advies en opinie gevraagd. Zo was hij als expert bij de SURF webinar en geïnterviewd door NPO radio 1. Volgens Barend legt ChatGPT pijnlijk bloot dat de manier van toetsen op sommige plekken niet meer houdbaar is. De paradigmashift van summatieve hoepels (in de vorm van eenmalige schrijfopdrachten), naar holistisch beoordelen & beslissen is nu echt niet meer te stoppen. In de podcast neemt hij ons mee in deze opinie en geeft hij bruikbare tips om de toetsing effectiever te maken.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - Een ethisch kompas

Een ethisch kompas

AI en Onderwijs

play

06/06/23 • 39 min

Welkom bij de tiende aflevering van "AI en Onderwijs", een initiatief van Metis Onderwijs Advies. We duiken deze keer in de ethische kant van AI, met een specifieke blik op ChatGPT. Als uw gastheren, Thijs Wesselink en Liza Peeters, zorgen wij ervoor dat deze complexe onderwerpen begrijpelijk en toegankelijk worden gemaakt.

We hebben het genoegen om Rens van der Vorst, technologie-expert en auteur, te verwelkomen om met ons in gesprek te gaan. We gaan dieper in op de ethische kant van AI. Welke adviezen zou je geven aan de besturen van scholen? Hoe ontwikkel je een ethisch kompas?

Of je nu de wereld van onderwijs of technologie verkent, of gewoon een nieuwsgierige luisteraar bent die meer wil weten over de ethische kant van AI, zet je koptelefoon op, leun achterover en luister naar de tiende aflevering van AI en Onderwijs.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - AI in Jip-en-Janneketaal
play

02/16/23 • 42 min

In de vijfde aflevering gaan we in gesprek met Jasper Schelling van Hogeschool Rotterdam over het ontstaan van large language models. Wat zijn de mogelijkheden van nu en wat kunnen we er in de toekomst mee? Jasper is hogeschooldocent bij de opleiding CMD van de Hogeschool van Rotterdam. Daarnaast veranderen wij van naam: AI & Onderwijs, omdat de ontwikkelingen veel verder gaan dan alleen ChatGPT.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - ChatGPT en de impact op het onderwijs
play

12/22/22 • 26 min

Welkom bij de eerste aflevering van 'ChatGPT en onderwijs'. In de eerste aflevering gaan we in gesprek met onze experts Erdinc Sacan en Eric Slaats. Beide zijn coach bij Fontys ICT en expert op het gebied van artificial intelligence. Ze reizen Nederland en zelfs de wereld over om hun innovatieve onderwijs met anderen te delen. Ze zijn er van overtuigd dat chatGPT een katalysator kan zijn om een betekenisvolle dialoog centraal te laten staan in het onderwijs. Luister naar de podcast en laat je meenemen in een interessante discussie met onze experts!

Heb je vragen of input? Neem dan contact met ons op via:

[email protected]

of

[email protected]

bookmark
plus icon
share episode

De ontwikkelingen in AI gaan bijzonder snel de laatste maanden. Behalve chatGPT, waarbij een tekst gegenereerd wordt. Zijn ook tools als Midjourney en DALL-E bewonderenswaardig te noemen. Met deze tools geef je een tekstuele "prompt" en creëert het programma een afbeelding die bijzonder goed aanluit bij deze "prompt"

Wij zijn op bezoek bij het SintLucas, een vakschool voor creatief talent en bespreken daar de invloed van deze tools op het onderwijs. Welke gevolgen hebben deze tools en hoe gaat het Sint Lucas daarmee om? Gerben Hoogenboom docent en Erno Mijland onderwijsadviseur bij het Sint Lucas geven antwoord op deze vragen.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - Onderwijsontwikkeling met ChatGPT
play

05/11/23 • 38 min

In aflevering 9 van onze podcast verkennen we de mogelijkheden van ChatGPT in het onderwijs. We spreken met twee experts op dit gebied: Jan Bernd Ten Berg, beheerder van de Facebook groep 'ChatGPT en onderwijs' met meer dan 2700 leden en docent bij Yuverta, en Peter Lakerman, bedenker van exitticket, Coach digitale didactiek en ontwikkelaar van diverse ChatGPT-gebaseerde tools.

Deze aflevering biedt een leerzame blik op hoe ChatGPT het onderwijs kan ondersteunen, door docenten te helpen bij het ontwikkelen van aantrekkelijke lessen, toetsen en opdrachten. We benadrukken de kansen die het biedt voor het vormgeven van adaptief onderwijs, waarbij leerlingen op hun eigen tempo en niveau kunnen leren.

We bespreken ook de huidige situatie waarin zowel studenten als docenten ChatGPT nog te weinig inzetten en hoe dit een kans biedt om de onderwijspraktijk verder te ontwikkelen.

Deze aflevering is leerzaam en relevant voor iedereen in het onderwijs, van docenten en onderwijsontwikkelaars tot schoolleiders en beleidsmakers. Luister naar Aflevering 9 op Springcast om meer te weten te komen over de mogelijkheden en kansen van ChatGPT in het onderwijs.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - AI-detector die leert om kritisch te zijn
play

03/23/23 • 32 min

In deze aflevering onderzoeken we hoe studenten kijken naar de razendsnelle ontwikkelingen van AI en chatGPT. Wanneer kwamen zij in aanraking met AI en chatGPT? Wat doen ze er al mee? En wat vinden zij dat er in het onderwijs mee gedaan moet worden? We spreken hiervoor Niek van Dam en Ruben Fricke, studenten bij Fontys ICT. Zij hebben een eigen start-up genaamd 'Open Maze' opgericht, gericht op AI. Vanuit Open Maze hebben zij een eigen ChatGPT-detector ontwikkeld die een inschatting maakt of een tekst door AI is gegenereerd.

Niek en Ruben laten ons in deze aflevering zien hoe studenten als ontwikkelaar kijken naar deze en andere AI tools. Volgens hen is het belangrijk dat het onderwijs de tool niet gaat verbieden. Terug naar pen en papier lijkt geen gezonde ontwikkeling volgens hen. Studenten moeten juist leren om kritisch en effectief met dergelijke tools om te gaan. Ook de door hen ontwikkelde detector is niet zozeer bedoeld om fraude op te sporen, maar om de dialoog tussen docent en student te stimuleren. Niek en Ruben vertellen ons hoe docenten AI ook voor hen kunnen laten werken.

bookmark
plus icon
share episode
AI en Onderwijs - De AI Act en het onderwijs
play

09/19/24 • 51 min

In deze aflevering van de podcast wordt de focus gelegd op de nieuwe AI Act van de Europese Unie en de impact daarvan op het onderwijs. Thijs en Liza van Metis Onderwijsadvies verwelkomen Stefan Buijsman, techfilosoof en AI_kenner, die ons meeneemt in de complexe wereld van AI-wetgeving en de implicaties ervan voor het onderwijs. Stefan geeft een duidelijke uitleg over de AI Act, die is ontworpen om de veiligheid en betrouwbaarheid van AI-systemen te waarborgen en de grondrechten van EU-burgers te beschermen.

De AI Act kent vier risiconiveaus: van onaanvaardbare risico’s zoals realtime biometrische identificatie, tot minimaal risico waarbij vrijwillige gedragscodes worden gehanteerd. Het onderwijs valt in categorie 2: hoog risico. In de podcast komen verschillende casussen aan bod om te laten zien welke impact de regelgeving heet. Van het gebruik van AI bij het beoordelen van studentwerk, het genereren van toetsvragen tot het inzetten van AI tijdens assessmentgesprekken, er zijn tal van uitdagingen op het gebied van privacy, eerlijkheid, en de rol van de docent.

De aflevering biedt een gedetailleerde verkenning van hoe de AI Act het onderwijslandschap vormgeeft en welke verantwoordelijkheden en overwegingen er zijn voor onderwijsprofessionals bij het gebruik van AI.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does AI en Onderwijs have?

AI en Onderwijs currently has 25 episodes available.

What topics does AI en Onderwijs cover?

The podcast is about Podcasts and Education.

What is the most popular episode on AI en Onderwijs?

The episode title 'De inzet van AI is niet altijd leerzamer, leuker en betekenisvoller' is the most popular.

What is the average episode length on AI en Onderwijs?

The average episode length on AI en Onderwijs is 40 minutes.

How often are episodes of AI en Onderwijs released?

Episodes of AI en Onderwijs are typically released every 21 days, 6 hours.

When was the first episode of AI en Onderwijs?

The first episode of AI en Onderwijs was released on Dec 22, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments