Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
AI Denmark

AI Denmark

AI Denmark

En podcast om kunstig intelligens set med danske briller.
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 AI Denmark Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best AI Denmark episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to AI Denmark for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite AI Denmark episode by adding your comments to the episode page.

AI Denmark - AI-ører lytter efter militære droner
play

04/28/23 • 33 min

I denne episode handler det om droner og ikke mindst hvordan man opdager dem. Normalt sker det ved at opfange radiokommunikationen mellem drone og base, men måske kan man også simpelthen bare *lytte* efter lyden af droner?

Droner er forlængst blevet en del af krige og konflikter rundt om i verden – hvor man fx bruger små droner til overvågning eller modificerer dem, så de kan bruges som deciderede våben.

Derfor er teknologi som kan hjælpe med at opdage og udpege droner i luftrummet også blevet en vigtig del af forsvaret af både personnel og materiel.

Hidtil er dronedetektionen primært sket ved at spore dronernes radiokommunikation, men måske kan man også simpelthen lytte efter *lyden* fra de små maskiner.

Vi taler med Chief Technology Officer Jan Johansson fra firmaet MyDefence, der sammen med lektor Jesper Rindom Jensen fra Aalborg Universitet har undersøgt om det kan lade sig gøre at automatisere identifikationen af lyden fra droner.

Links

AI Denmark

MyDefence

Jesper Rindom Jensen, Aalborg Universitet

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - GenAI og det danske arbejdsmarked
play

06/13/24 • 47 min

I denne episode får jeg besøg af antropolog og arbejdsmarkedsforsker Mark Friis Hau fra Københavns Universitet.

Han har netop forfattet en rapport om generativ AI og fremtidens arbejdsmarked, og har blandt andet set på hvordan de særlige danske forhold med stærke fagforeninger, overenskomstforhandlinger og flexicurity måske kan spille en rolle.

Mark Hau udforsker to grundlæggende scenarier:

Det ene scenarie er, at AI overtager en hel masse af vores arbejdsopgaver så mange af os bliver arbejdsløse i kortere eller længere tid.

Den anden mulighed er, at AI giver os mulighed for at omforme og udvikle vores opgaver med hjælp fra kunstig intelligens, så vi fortsat kan blive på arbejdsmarkedet, men løser vores opgaver på nye måder.

Hør meget mere om dét i denne episode af AI Denmark, hvor vi også vender Apples bud på AI i din iPhone (AI står for Apple Intelligence!), og danske mediers trussel mod OpenAI.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

The Verge: Apple WWDC 2024: the 13 biggest announcements

Danish Media Threatens to Sue OpenAI

Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation

Efter kritik af regeringen: Datatilsynet skal alligevel håndhæve nye AI-regler

AI OG ARBEJDSMARKED

Mark Friis Hau, FAOS

Om FAOS - Forskningscenter på Københavns Universitet

• Marks rapport “Generativ kunstig intelligens og fremtidens arbejdsmarked” (pdf)

Tager AI dit arbejde eller bliver du mere produktiv med en AI-makker? | AI Denmark | Episode 13

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - AI-studenter i Odense
play

05/16/24 • 45 min

Den tilsyneladende uafvendelige AI-bølge rammer naturligvis også skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner, hvor man slås med truslen om snyd på steroider, men hvor man også mange steder har kastet sig over at udforske, hvordan man kan undervise i og med AI.

Det mener de i hvert fald på Odense Tekniske Gymnasium, hvor første hold af elever til efteråret begynder på en studieretning i AI, i forsøget på at gøre eleverne klar til både skole, job og hverdag i en verden af kunstig intelligens.

For nylig besøgte jeg OTG for at tale med to af underviserne, Claus Scheuer-Larsen og Per Størup Lauridsen, og vi fik også selskab af rektor Birgitte Veje Bredahl.

De fortalte meget mere om baggrunden, visionerne og planerne for den kommende AI-studieretning.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

EMNE

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Har du styr på sikkerheden i din sprogmodel?
play

05/02/24 • 44 min

Værktøjer som ChatGPT, Copilot og Gemini kan være fristende at bruge – men man skal have styr på sin sikkerhed – ligesom med alle andre it-løsninger.

Og især i firmaer og organisationer bør LLM-sikkerhed afgjort være på dagsordenen. Det gælder både vurdering af selve modellerne man bruger, udefrakommende manipulation af prompts, hvilke firmadata man risikerer at lække til modellerne, hvilke resultater man får og hvad man bruger dem til.

Jeg har haft besøg i studiet af Zaruhi Aslanyan, som er sikkerhedsarkitekt på Alexandra Instituttet og Michael Rømer Bennike, der er senior sikkerhedsarkitekt samme sted, for at høre mere om udfordringerne og hvad man kan gøre.

Desværre er der – ligesom med al anden it-sikkerhed – ikke nogle nemme løsninger...

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

LLM-SIKKERHED

bookmark
plus icon
share episode

Femtech er teknologi – gadgets, apps og tjenester – der er målrettet kvinder. Det kan være små devices der kan hjælpe med at forudsige at der er en hedetur på vej, apps som kan lave analyser af hvornår brugeren har ægløsning, eller "bare" almindelige tjenester som handler om at tracke sundhed og aktivitet, men som har særlig fokus på kvinders fysiologi og behov.

Og naturligvis kan AI også spille en stor rolle her – selvom det ligesom i alle andre sammenhænge kræver at man er bevidst om beskyttelsen af private data, problemer med bias, manglende transparens og de andre udfordringer ved anvendelsen af AI.

Jeg har haft besøg i studiet af Vanessa Carpenter, der blandt andet har arbejdet med forskning i produkter og tjenester i kategorien femtech.

Derudover er der som sædvanlig også korte AI-nyheder, denne gang blandt andet om deepfakes og hvordan spædbørn lærer sprog.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

AI-deepfakes af Taylor Swift kommer fra 4chan - The New York Times

Sag mod George Carlin - deepfake comedy – WIRED

Kamera på baby kan måske lære AI nye måder at tilegne sig sprog

Sag mod OpenAI i Italien - BBC News

Billed-generator i Google Bard (men ikke i EU...) – TechRadar

AndersGPT

Arc Search på iPhone

FEMTECH

Vanessa Carpenter på LinkedIn

Vanessa er ny medredaktør på Techtruster.dk

Artikel om tracking af hjertefunktion hos kvinder – Techtruster

AVA cyklus-tracking

ThermaBand hjælper i overgangsalderen

Artikel om privatliv og sikkerhed i femtech

BMC Medical Ethics-artikel om privatliv, AI og femtech

Base med AI-og-femtech-virksomheder

Caroline Criado Perez: "Invisible Women" – hvis du vil grave dybere i udfordringen

Leslie Laurence, Beth Weinhouse: "Outrageous Practices: How Gender Bias Threatens Women's Health"

bookmark
plus icon
share episode

Tidligere i år præsenterede Goldman-Sachs en analyse, som viste at AI og automatisering globalt helt eller delvis ville overtage i størrelsesordenen 300 millioner jobs.

Det er dog klart, at det er meget svært at forudsige noget særligt præcist om konsekvenserne af AI-bølgen for arbejdsmarkedet – dels fordi det afhænger temmelig meget af den konkrete branche og det specifikke job, dels fordi der er voldsomt meget usikkerhed på spil.

Ser man lidt nærmere på den enkelte jobs, så er der nogle undersøgelser der viser, at konsulenter, der bruger AI er markant mere produktive end dem der ikke gør. Omvendt bliver resultaterne typisk mere ensartede og mindre kreative.

For at få et overblik på hvordan AI rammer jobs og arbejdsmarked i denne omskiftelige tid har jeg talt med Jacob Rubæk Holm, der er lektor på Aalborg Universitets Business School. Han har forsket i hvordan automatisering har påvirket arbejdsmarkedet, og følger naturligvis også den aktuelle bølge af generativ AI tæt.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

The Atlantic: Balladen i OpenAI... – var det pengene der vandt, spørger The Guardian?

DataEthics forlader ADD

KL og Dansk Erhverv ønsker sig en AI Taskforce

EMNE

Jacob Rubæk Holm AAU Business School

Artikel: Eksperiment med ChatGPT og produktivitet i Boston Consulting Group

Tager AI dit job – eller bliver det "bare" anderledes?

DR: ChatGPT stjæler allerede jobs

Hør også AI Denmark ep 6 om Botcaster-projektet

bookmark
plus icon
share episode

Når man bygger et nyt hus eller en ny skole eller et nyt kontor, så er det sjælendt en del af proceduren at arkitekten og de nye beboere eller brugere af bygningen mødes efter 1 år for at se om hverdagen mellem væggene også lever op til de store visioner for de nye rum.

Når man bygger et nyt hus eller en ny skole eller et nyt kontor, så er det en del af proceduren at man mødes i den færdige bygning for at se om alting er lavet ordentligt, og om murene og vinduerne og indretningen nu er der, hvor arkitekten havde lovet.

Til gengæld er det sjældent at arkitekten og de nye beboere eller brugere af bygningen mødes efter måske 1 eller 3 år, for at se om hverdagen mellem væggene også lever op til de store visioner for de nye rum.

En mulig løsning på dén udfordring kunne være at bruge sensorer til at samle data om hvordan byggeriet bliver brugt i den første tid, analysere sensordata med AI, og se om brugen stemmer overens med drømmene og forventningerne.

I denne episode møder vi arkitekt Niels Toft Wendelboe fra JJW Arkitekter og arkitekt Rune Wehner fra Alexandra Instituttet.

Links

AI Denmark

JJW Arkitekter

Alexandra Instituttet

bookmark
plus icon
share episode

Hvis man følger med i moderne sport, så ved man også at data spiller en stadig større rolle. Det gælder naturligvis også i fodbold, hvor de mange data kan bruges af trænere og spillere til at analysere og forhåbentlig forbedre deres præstationer – men det kan også bruges til at vurdere en spillers markedsværdi.

I denne episode tager vi et aktuelt kig på, hvordan teknologi og data spiller en stadig større rolle i fodbold – ikke så meget på banen, men i stedet når det handler om hvordan agenter bruger avancerede algoritmer og datamining til at formidle kontakten mellem fodboldklubber og spillere.

I agenturet People in Sport begyndte det med en slags pilotprojekt med fokus på målmænd, men der kom snart flere ideer til – om automatisk match af spillere og klubber, om spillerskader, fastsættelse af markedsværdi og meget mere.

Vi skal vi møde Tim Hilbert fra People in Sport, og postdoc Primoz Konda fra Aalborg Universitets Business School, som har været AI Denmarks ekspert på dette projekt.

Til orientering: Interviewet med Tim og Primoz foregik på engelsk, men der vil være forklaringer på dansk undervejs.

Links
AI Denmark
People in Sport
Primoz Konda

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Små sprogmodeller til spil og meget mere
play

02/11/25 • 51 min

I denne episode handler det om hvordan man kan lave meget små og effektive generative sprogmodeller, som er trænet til at løse specifikke opgaver, og som derfor kræver meget lidt energi og kan køre i noget der ligner realtid.

Det kan bruges til fx at skrive tekster og replikker i computerspil, men de små modeller har vist sig at have et meget større potentiale end "bare" i spil.

Det siger i hvert fald dagens gæster, der kommer fra det danske spilfirma Raw Power Games – eller rettere, fra firmaets research- og udviklings-afdeling Raw Power Tools.

Hør Annemette Kiil Mørup og Dirk Johannes (DJ) fra Raw Power Tools fortælle om dét, de har døbt AI Diamanter.

I Siden Sidst skal det blandt andet handle om et europæisk AI-konsortium, og nedenfor finder du også bonuslinks bla. til en artikel om selvreplikerende sprogmodeller.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER OG BONUS

RAW POWER OG DE SMÅ MODELLER

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Velkommen til den nye version af AI Denmark
play

05/18/23 • 8 min

Velkommen til den nye version af podcasten AI Denmark!

Projektet AI Denmark er et stort, dansk samarbejde som hjælper små og mellemstore virksomheder med at komme hurtigere i gang med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces.

Og indtil nu har podcasten AI Denmark primært være fokuseret på at fortælle om de virksomheder, der har deltaget i projektet – men nu skifter podcasten spor.

Fremover vil vi nemlig udvide perspektivet voldsomt og se på en lang række aspekter af AI-udviklingen, og samtidig dykke ned i både muligheder og udfordringer når det handler om kunstig intelligens – fortsat med udgangspunkt i Danmark og det danske samfund.

Værten er fortsat Anders Høeg Nissen, og i denne første, korte pilot-episode præsenterer Anders den nye version af podcasten, og sætter scenen for de – forhåbentlig – mange efterfølgende episoder 🤖😄🎧

Hvis du vil skrive til os med kommentarer, input eller ideer – så kan vi kontaktes på [email protected]

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Projektet er udviklet i samarbejde med og støttet af Industriens Fond.

AI Denmark er produceret af podLAB.

Links

Projektet AI Denmark

Tidligere sæsoner af podcasten

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does AI Denmark have?

AI Denmark currently has 67 episodes available.

What topics does AI Denmark cover?

The podcast is about Data, Podcasts, Technology and Business.

What is the most popular episode on AI Denmark?

The episode title 'Vort modersmål er dejligt – og nu skal det bruges til at træne AI' is the most popular.

What is the average episode length on AI Denmark?

The average episode length on AI Denmark is 38 minutes.

How often are episodes of AI Denmark released?

Episodes of AI Denmark are typically released every 14 days.

When was the first episode of AI Denmark?

The first episode of AI Denmark was released on Oct 19, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments