Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
AI Denmark

AI Denmark

AI Denmark

En podcast om kunstig intelligens set med danske briller.
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Seasons

Top 10 AI Denmark Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best AI Denmark episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to AI Denmark for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite AI Denmark episode by adding your comments to the episode page.

AI Denmark - AI-ører lytter efter militære droner
play

04/28/23 • 33 min

I denne episode handler det om droner og ikke mindst hvordan man opdager dem. Normalt sker det ved at opfange radiokommunikationen mellem drone og base, men måske kan man også simpelthen bare *lytte* efter lyden af droner?

Droner er forlængst blevet en del af krige og konflikter rundt om i verden – hvor man fx bruger små droner til overvågning eller modificerer dem, så de kan bruges som deciderede våben.

Derfor er teknologi som kan hjælpe med at opdage og udpege droner i luftrummet også blevet en vigtig del af forsvaret af både personnel og materiel.

Hidtil er dronedetektionen primært sket ved at spore dronernes radiokommunikation, men måske kan man også simpelthen lytte efter *lyden* fra de små maskiner.

Vi taler med Chief Technology Officer Jan Johansson fra firmaet MyDefence, der sammen med lektor Jesper Rindom Jensen fra Aalborg Universitet har undersøgt om det kan lade sig gøre at automatisere identifikationen af lyden fra droner.

Links

AI Denmark

MyDefence

Jesper Rindom Jensen, Aalborg Universitet

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - GenAI og det danske arbejdsmarked
play

06/13/24 • 47 min

I denne episode får jeg besøg af antropolog og arbejdsmarkedsforsker Mark Friis Hau fra Københavns Universitet.

Han har netop forfattet en rapport om generativ AI og fremtidens arbejdsmarked, og har blandt andet set på hvordan de særlige danske forhold med stærke fagforeninger, overenskomstforhandlinger og flexicurity måske kan spille en rolle.

Mark Hau udforsker to grundlæggende scenarier:

Det ene scenarie er, at AI overtager en hel masse af vores arbejdsopgaver så mange af os bliver arbejdsløse i kortere eller længere tid.

Den anden mulighed er, at AI giver os mulighed for at omforme og udvikle vores opgaver med hjælp fra kunstig intelligens, så vi fortsat kan blive på arbejdsmarkedet, men løser vores opgaver på nye måder.

Hør meget mere om dét i denne episode af AI Denmark, hvor vi også vender Apples bud på AI i din iPhone (AI står for Apple Intelligence!), og danske mediers trussel mod OpenAI.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

The Verge: Apple WWDC 2024: the 13 biggest announcements

Danish Media Threatens to Sue OpenAI

Danske Pressepublikationers Kollektive Forvaltningsorganisation

Efter kritik af regeringen: Datatilsynet skal alligevel håndhæve nye AI-regler

AI OG ARBEJDSMARKED

Mark Friis Hau, FAOS

Om FAOS - Forskningscenter på Københavns Universitet

• Marks rapport “Generativ kunstig intelligens og fremtidens arbejdsmarked” (pdf)

Tager AI dit arbejde eller bliver du mere produktiv med en AI-makker? | AI Denmark | Episode 13

bookmark
plus icon
share episode

De store sprogmodeller som GPT4 og Gemini og Claude er efterhånden blevet ekstremt avancerede og kapable. Men måske har de alligevel nogle svagheder.

Det er fx uklart og omdiskuteret hvilke data de er trænet på – og ikke mindst om de har haft ret til at bruge de store datasæt – og de engelske modeller kan også nogle gange havde udfordring med at skrive på små sprog som dansk.

Det er bare et par af de ting, som Dansk Sprogmodel Konsortium gerne vil tackle, og de håber at danske organisationer og virksomheder gerne vil donere data til arbejdet.

Jeg har besøgt Alexandra Instituttet, der er en af de stiftende partnere i konsortiet for at høre mere om ideen, arbejdet og udfordringerne. Her talte jeg med Jens Kaas Benner, leder af AI Lab i Alexandra Instituttet, og Anders Jess Pedersen og Rasmus Larsen, som er AI-specialister sammesteds.

Derudover er der selvfølgelig kort nyt fra AI-land, om Scarlett Johansson, GDPR-ballade og meget mere.

God fornøjelse 🤖

LINKS

NYHEDER

DK SPROGMODEL

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - AI-studenter i Odense
play

05/16/24 • 45 min

Den tilsyneladende uafvendelige AI-bølge rammer naturligvis også skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner, hvor man slås med truslen om snyd på steroider, men hvor man også mange steder har kastet sig over at udforske, hvordan man kan undervise i og med AI.

Det mener de i hvert fald på Odense Tekniske Gymnasium, hvor første hold af elever til efteråret begynder på en studieretning i AI, i forsøget på at gøre eleverne klar til både skole, job og hverdag i en verden af kunstig intelligens.

For nylig besøgte jeg OTG for at tale med to af underviserne, Claus Scheuer-Larsen og Per Størup Lauridsen, og vi fik også selskab af rektor Birgitte Veje Bredahl.

De fortalte meget mere om baggrunden, visionerne og planerne for den kommende AI-studieretning.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

EMNE

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Har du styr på sikkerheden i din sprogmodel?
play

05/02/24 • 44 min

Værktøjer som ChatGPT, Copilot og Gemini kan være fristende at bruge – men man skal have styr på sin sikkerhed – ligesom med alle andre it-løsninger.

Og især i firmaer og organisationer bør LLM-sikkerhed afgjort være på dagsordenen. Det gælder både vurdering af selve modellerne man bruger, udefrakommende manipulation af prompts, hvilke firmadata man risikerer at lække til modellerne, hvilke resultater man får og hvad man bruger dem til.

Jeg har haft besøg i studiet af Zaruhi Aslanyan, som er sikkerhedsarkitekt på Alexandra Instituttet og Michael Rømer Bennike, der er senior sikkerhedsarkitekt samme sted, for at høre mere om udfordringerne og hvad man kan gøre.

Desværre er der – ligesom med al anden it-sikkerhed – ikke nogle nemme løsninger...

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

LLM-SIKKERHED

bookmark
plus icon
share episode

Det er knap halvandet år siden ChatGPT blev lanceret, og bølgen af AI er skyllet ind over mange brancher – inklusive journalistikken, hvor både researchere, journalister, podcastere, redaktører, grafikere, fotografer og andre på godt og ondt har oplevet at generativ AI er blevet en del af hverdagen.

Men måske er vi alligevel ikke kommet særlig langt? Måske er vi stadig der hvor vi bruger teknologien til at gøre som vi plejer, bare hurtigere, i stedet for for at prøve helt nye og anderledes ting af? Eller måske rettere; at vi spørger hvordan vi kan bruge AI til at løse journalistikkens kerneopgave på en bedre måde?

Jeg har besøg af journalist, redaktør og SDU fellow Ida Ebbensgaard og af adjunkt Peder Hammerskov fra journalistuddannelsen på DJMX, som kom i studiet direkte fra Nordic AI in Media Summit 2024.

Derudover har vi som sædvanlig et par korte nyheder fra AI-land – denne gang blandt andet om spillelister i Spotify og endnu en satsning fra OpenAI-direktør Sam Altman.

LINKS

NYHEDER

AI OG JOURNALISTIK

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Præcise vejrudsigter med kunstig intelligens
play

04/04/24 • 38 min

I denne episode skal det handle om vejret og selvfølgelig om hvordan machine learning og AI kan hjælpe med at lave vejrudsigter og prognoser.

Google, Nvidia og Huawei har alle præsenteret AI-vejrmodeller som metodisk gør helt op med de kendte vejrmodeller, som typisk baserer sig på simulationer af atmosfæren og matematiske ligninger.

Vi har besøg af seniorforsker Leif Denby fra DMI, hvor man også er gået igang med at undersøge hvordan AI-metoderne kan bruges til at supplere de "gammeldaws" modeller.

Derudover er der også kort nyt fra AI-land, denne gang blandt andet om den lille karibiske nation, hvis top-level domæne ender på .ai

Lyt med 🤖

LINKS
NYHEDER

AI OG VEJR

bookmark
plus icon
share episode

Der er næppe tvivl om at brugen af kunstig intelligens bringer mange problemer med sig. Det som virker smart på whiteboardet kan hurtigt blive ramt af både tekniske, juridiske og etiske bomber under systemet.

Der bliver talt meget om hvordan vi skal gøre AI mere gennemskueligt, og hvordan vi skal sikre os at de svar algoritmerne giver er korrekte. Og det er ambitioner som det er svært at være uenige med.

Men hvordan kan man vurdere AI-løsningerne, og forsøge at sikre sig, at de så godt som muligt overholder både etiske principper og gældende lovgivning?

Det er spørgsmålet som Per Rådberg Nagbøl fra ITU har forsøgt at besvare med værktøjet XRAI, som er udviklet i samarbejde med Erhvervsstyrelsen

XRAI opdeler udvikling, evaluering og tilpasning af AI-systemer i fire faser, med masser af tjeklister og kontrolpunkter – i håbet om at kunne hjælpe både offentlige institutioner og private virksomheder, der arbejder med AI.

Derudover er der også AI Siden Sidst – med historier om både industrispionage, AI Act og nye Nvidia-chips.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

EMNE

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Deepfakes – kan de også snyde advokater?
play

03/07/24 • 45 min

I denne episode ser vi nærmere på deepfakes og ikke mindst på de juridiske aspekter af fænomenet – fra personlighedsret til de strafferetlige forhold.

Deepfakes er en teknologi, der bruger kunstig intelligens til at skabe overbevisende billeder, lyd og video, hvor en persons ansigt eller stemme bliver erstattet med en andens. Afhængig af omstændighederne kan det faktisk give indhold, der er fuldstændig kunstigt fabrikeret, men ser helt ægte ud.

Deepfakes kan misbruges på mange måder – til politisk propaganda, phishing-angreb og fake news, men det er måske også på sin plads at nævne, at de 'syntetiske medier' også sagtens kan anvendes i mere positive sammenhænge.

Det er ikke umiddelbart åbenlyst hvad man kan gøre for at begrænse de negative konsekvenser af deepfakes, udover at retsforfølge de tilfælde hvor teknologien bliver misbrugt og overtræder gældende lov.

Det fortæller advokat Jakob Plesner Mathiasen fra Gorrissen Federspiel, som især beskæftiger sig med det man kalder entertainment-ret.

Lyt med 🤖

LINKS

NYHEDER

DEEPFAKES

bookmark
plus icon
share episode
AI Denmark - Velkommen til den nye version af AI Denmark
play

05/18/23 • 8 min

Velkommen til den nye version af podcasten AI Denmark!

Projektet AI Denmark er et stort, dansk samarbejde som hjælper små og mellemstore virksomheder med at komme hurtigere i gang med at udnytte data og AI-værktøjer i deres digitale omstillingsproces.

Og indtil nu har podcasten AI Denmark primært være fokuseret på at fortælle om de virksomheder, der har deltaget i projektet – men nu skifter podcasten spor.

Fremover vil vi nemlig udvide perspektivet voldsomt og se på en lang række aspekter af AI-udviklingen, og samtidig dykke ned i både muligheder og udfordringer når det handler om kunstig intelligens – fortsat med udgangspunkt i Danmark og det danske samfund.

Værten er fortsat Anders Høeg Nissen, og i denne første, korte pilot-episode præsenterer Anders den nye version af podcasten, og sætter scenen for de – forhåbentlig – mange efterfølgende episoder 🤖😄🎧

Hvis du vil skrive til os med kommentarer, input eller ideer – så kan vi kontaktes på [email protected]

Partnerne i AI Denmark er Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet, IT-Universitetet og Innovation Centre Denmark, Silicon Valley. Projektet er udviklet i samarbejde med og støttet af Industriens Fond.

AI Denmark er produceret af podLAB.

Links

Projektet AI Denmark

Tidligere sæsoner af podcasten

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does AI Denmark have?

AI Denmark currently has 56 episodes available.

What topics does AI Denmark cover?

The podcast is about Data, Podcasts, Technology and Business.

What is the most popular episode on AI Denmark?

The episode title 'Vort modersmål er dejligt – og nu skal det bruges til at træne AI' is the most popular.

What is the average episode length on AI Denmark?

The average episode length on AI Denmark is 37 minutes.

How often are episodes of AI Denmark released?

Episodes of AI Denmark are typically released every 14 days.

When was the first episode of AI Denmark?

The first episode of AI Denmark was released on Oct 19, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments