goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
header image

Abcug.hu

Abcúg

Elsősorban a szociális rendszert érintő témákról írunk elemző cikkeket és helyszíni riportokat. Kiemelten foglalkozunk az oktatással, a szegények, hajléktalanok körülményeivel, a fogyatékkal élők helyzetével, de fontos társadalmi témának tekintjük például a közmunkát és az egészségügy állapotát is. Az Abcúgnál a főszerkesztőn kívül négy főállású újságíró és két fotóriporter dolgozik. Naponta egy nagy anyag jelenik meg az oldalon.
not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Abcug.hu Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Rebeka hiába dolgozott 16 éves kora óta, a munkáltatók ezt nem számították tapasztalatnak, Mira pedig hiába rendelkezett több végzettséggel, az egyetem után nem tudott elhelyezkedni, most, 33 évesen pedig már nem is fog tudni. Az egyetem befejezte után sokan válnak pályaelhagyóvá, mert nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát. Ilyenkor a frissdiplomások valamilyen alternatív munkakörben helyezkednek el, de ha pár éven belül nem próbálkoznak újra a szakmájukkal megegyezö munkát találni, akkor akár egész életükön át csaponghatnak a munkahelyek között.
play

03/07/18 • 10 min

bookmark
plus icon
share episode
A 61 éves Marika férjével együtt ment Németországba a gyerekei után, hogy ne maradjanak le az unokájuk felneveléséről. A 63 éves Ilona azért szállt repülőre a fia után Írországba, hogy a háza hitelét ki tudja fizetni. A 45 éves Kinga pedig úgy döntött, hogy nem fog a lánya nélkül élni, ezért Angliába költözött. A jobb megélhetés miatt külföldre menekülő magyarok sokszor szívják magukkal a szüleiket, akik az életük legnagyobb részét hagyják maguk mögött, pedig korábban sosem hitték volna, hogy másik országban fognak élni. Mindennek ellenére még az idősebbek is remekül feltalálják magukat az idegen országokban.
play

03/05/18 • 7 min

bookmark
plus icon
share episode
A magyarokkal ellentétben nem panaszkodnak és táppénzre mennek, hanem dolgoznak, akár a gép. Ezért alkalmaznak szívesen mongolokat móri és más, környékbeli gyárakban. Van köztük olyan, aki évtizedek óta itt él, családot is alapított, mások viszont alig pár hete érkeztek, és egy munkásszállón élnek. Odahaza akkora a szegénység, hogy néhányan a gyerekeiket is hátrahagyták, csak pénzt tudjanak küldeni nekik. Amikor épp nem dolgoznak, akkor telefonoznak, főznek vagy zenét hallgatnak, és az álmuk, hogy bejárják egész Európát.
play

02/28/18 • 10 min

bookmark
plus icon
share episode
Nem bírják ki dolgozat és nyomasztás nélkül by Abcúg
play

02/15/18 • 11 min

bookmark
plus icon
share episode
play

02/09/18 • 7 min

Carlo, a telepi focista pontosan tudja, mit jelent a nélkülözés, milyen érzés telente a fűtetlen házban fagyoskodni. Ahogy azok a hátrányos helyzetű roma gyerekek is, akik részt vettek az AppArt Egyesület színházi nevelési előadásán. A gettóban élő Carlo történetén keresztül saját életükhöz kaptak útmutatást: hogyan boldogulhatnak önerőből, hogyan törthetnek ki a szegénységből. Az előadás kimondva-kimondtalanul arra is reflektál, hogy Magyarországon egyre több fiatal hagyja ott az iskolát, hogy inkább közmunkásnak álljon.
play

02/09/18 • 7 min

bookmark
plus icon
share episode
Azok az egyetemisták, akik vidékről jöttek a fővárosba tanulni, az utolsó évben szembesülnek azzal a problémával, hogy hogyan tudnak Budapesten maradni úgy, hogy a kezdő fizetésük még egy albérletre sem elég. Sok egyetemista ugyan a lehetőségek miatt jött Pestre tanulni, ha végez, kénytelen újra visszaköltözni vidékre a szüleihez, vagy vállalja az ingázást a vidék és a főváros között.
play

02/08/18 • 8 min

bookmark
plus icon
share episode
Hiába a jó szándék, sok buktató vár azokra, akik úgy döntenek, segítenek a legszegényebbeken. Egyáltalán, hogy kell elkezdeni az ilyesmit? Elég bekopogni, hogy "jó napot, itt vagyunk"? Vagy meg kell keresni a polgármestert is? De mi van, ha őt pont utálják a telepen élők? Ezekkel a kérdésekkel minden civil szervezet szembesül, de ha alaposan felkészülnek, kikerülhetik a csapdák nagy részét.
play

02/07/18 • 11 min

bookmark
plus icon
share episode
A gyógyászati segédeszközök körüli problémák közül csak az egyik, hogy sokba kerülnek. Az állam által ingyen biztosított eszközök nagy része elavult, kínai alkatrészekből rakják össze, és ha egyszer megkapta a jogosult, utána reklamációnak helye nincs. Akkor sem, ha később derül ki, hogy mégsem passzol a műláb, vagy nem is férünk bele kényelmesen abba a kerekesszékbe. És kivételesen nem is az a probléma, hogy az állam sajnálja a területre pénzt, csak a rendszer működik irtó rosszul.
play

02/06/18 • 13 min

bookmark
plus icon
share episode
Perén akarták megváltani a világot, de a polgármesternek nem kellettek, ezért másik faluba költöztek az Indahouse önkéntesei. A gyerekek fejlesztésével foglalkozó szervezet Hernádszentandráson fogja felépíteni Borsod megye első önkéntesközpontját, és hamarosan tovább terjeszkedne Fügödre, ahol még nagyobb a nyomor.ab
play

02/02/18 • 5 min

bookmark
plus icon
share episode
A cigányellenesség és az antiszemitizmus, bár egy tőről fakadnak, teljesen máshogy jelennek meg a társadalomban. Míg a romákat utálni gyakorlatilag kortól, nemtől, társadalmi státusztól függetlenül elfogadott dolog Magyarországon, az antiszemitizmus erősen megosztja az embereket: vagy gyökeresen elítélik, vagy nagyon osztják ezeket a nézeteket. Mivel az előítéletesség mértéke – időnkénti felélénkülése ellenére – a magyar társadalomban hosszú ideje nagyjából állandó, felmerül a kérdés: hol buknak el az előítéletesség csökkentését célzó kezdeményezések?
play

02/01/18 • 11 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Abcug.hu have?

Abcug.hu currently has 18 episodes available.

What topics does Abcug.hu cover?

The podcast is about News and Podcasts.

What is the most popular episode on Abcug.hu?

The episode title 'Örökre pályakezdő marad, akinek nincs szeencséje' is the most popular.

What is the average episode length on Abcug.hu?

The average episode length on Abcug.hu is 10 minutes.

How often are episodes of Abcug.hu released?

Episodes of Abcug.hu are typically released every 2 days.

When was the first episode of Abcug.hu?

The first episode of Abcug.hu was released on Nov 28, 2017.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

Rating