A Deeper shade of Soul
RTV Rijnmond
All episodes
Best episodes
Top 10 A Deeper shade of Soul Episodes
Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

INTERVIEW Rotterdamse acteur, presentator en danser Jan Kooijman: 'Scapino wordt kaltgestellt'
A Deeper shade of Soul
06/06/20 • 4 min
Een shock, verbijstering en diep triest. Dat zijn de emoties van twee Rotterdamse dansers die reageren op de beroerde vooruitzichten voor dansgezelschap Scapino Ballet in Rotterdam.
Allebei droomden ze ervan ooit deel te mogen uitmaken van Scapino. Hun droom kwam uit en nu zien ze hoe een negatief advies van de Raad van Cultuur het voortbestaan van het bijna 75 jaar oude Scapino Ballet bedreigt.
Danny Boom (27) begon zijn dansopleiding aan het Thorbecke College in Rotterdam en studeerde aan de academie van Lucia Marthas. In 2013 won hij de finale van het televisieprogramma So You Think You Can Dance. In 2014 deed hij als gastdanser mee in Scapino’s TWOOLS.
Voor de Rotterdamse acteur, presentator en danser Jan Kooijman (39) is zijn Scapino-tijd wat langer geleden. Na het behalen van zijn havo-diploma volgde Kooijman de opleiding Uitvoerend Dans aan de Rotterdamse Dansacademie om vervolgens in 2000 aan de slag te gaan als professioneel danser bij het Scapino Ballet.
Tekst gaat door onder de foto
[image:https://imgr.rgcdn.nl/9fd92b704e924651ac701d199caf2dad/opener/Jan-Kooijman-bij-Scapino-Ballet-in-Sister-Fury-choreografie-van-Ed-Wubbe-2008.jpg]Jan Kooijman bij het Scapino Ballet in Sister Fury, choreografie van Ed Wubbe (2008)
[article:196087:Scapino Ballet verrast door schrappen subsidie Voelt als een mes in de rug]
Droom van iedere danser
Voor jonge dansers in Nederland is dansen bij Scapino misschien wel het meest begeerlijke en het hoogst haalbare, zeggen zowel Danny als Jan.
Danny verzucht: "Scapino. Op school droomde ik er al van. Toen mocht ik na mijn afstuderen bij Scapino dansen. Dat was voor mij echt heel groot."
Jan was tien jaar toen hij begon met dansen. "Toen al vond ik Scapino ongelofelijk goed. Mooie voorstellingen, goede choreografieën, geweldige dansers; het was een soort onbereikbaar iets. Niemand lukte dat."
Toen hun dromen uitkwamen, zagen de jonge dansers van dichtbij hoe Scapino werkte. Danny Boom ontdekte hoe het gezelschap voortdurend bezig was met ontwikkelen van nieuwe ideeën. "Ik zag het constant vernieuwen; het aantrekken van ander publiek, op zoek naar andere concepten, ze zijn echt altijd bezig met vernieuwing."
Tekst gaat door onder de foto
[image:https://imgr.rgcdn.nl/60445eec186a45c58a53b4c07436d2a0/opener/Danser-Danny-Boom-Ik-ben-in-shock-dit-is-triest.jpg]Danser Danny Boom: 'Ik ben in shock, dit is triest'
[article:196070:Scapino Ballet raakt mogelijk subsidie kwijt]
Leerschool
Jan Kooijman, die zijn vriendin leerde kennen bij Scapino, benadrukt dat het een goede leerschool voor hem was. "Ik ben daar volwassen geworden. Ik heb geleerd wat een werkzaam bestaan is. Ik leerde voor mezelf zorgen. Ik was ambitieus en wilde zo snel mogelijk zo veel mogelijk bereiken en soms lukte dat niet, omdat er wel meer ambitieuze dansers rondliepen."
De twee dansers kunnen het niet begrijpen dat de Raad voor Cultuur adviseert volgend jaar niet langer de jaarlijkse 1,7 miljoen euro subsidie te schenken aan het Rotterdams Scapino Ballet. Waarom wordt een instituut met zo'n breed publiek afgebroken?
"Ik ben in shock, het is heel triest nieuws", zegt Danny. "Ik denk dat niemand het zag aankomen. Vorig jaar hebben ze tachtigduizend bezoekers gehad. Dat zegt al genoeg."
Ongefundeerd
Ook Jan is verbijsterd door het nieuws. "Door het gebrek aan motivatie van de Raad van Cultuur. Met zo een ongefundeerd advies wordt dit gezelschap kaltgestellt. Dat vind ik ongelofelijk."
"Als er van alles zou schorten aan Scapino, als de zalen leeg zouden staan of als de choreografieën gedateerd zouden zijn, zou ik begrijpen dat ze het niet vernieuwend of artistiek niet interessant zouden vinden. Dat is geenszins het geval. Het is alsof er een clubje van zes mensen misschien al langer van Scapino af wil en nu denkt: dit is de kans."
Hoewel ministers in het verleden vrijwel nooit van adviezen van de Raad van Cultuur hebben afgeweken, hopen Jan en Danny dat minister Van Engelshoven dat nu wel doet.
Petitie
Danny Boom zegt dat het verdwijnen van Scapino hard zal aankomen bij zowel dansers als het publiek. "Daarom ga ik zeker mijn steentje bijdragen. Misschien kunnen we een petitie starten? In ieder geval iets doen. Scapino moet blijven; 100 procent!"
Jan Kooijman heeft inmiddels op Facebook een open brief aan minister Van Engelshoven geschreven. "Ik vind dat we met z'n allen achter Scapino moeten gaan staan. Ik hoop heel erg dat ze het redden. En ik hoop dat minister Van Engelshoven durft in te gaan tegen dit advies. Laat die commissie nog keer nadenken. Ga niet een gezelschap dat zo gezond is en zo goed is de nek omdraaien."

Demonstratie rondom Erasmusbrug tegen racisme
A Deeper shade of Soul
06/03/20 • 3 min
Actievoerders komen vanaf woensdagmiddag 17:00 uur bijeen rondom de Erasmusbrug in Rotterdam, om te demonstreren tegen racisme. Het protest was in eerste instantie aangekondigd op het Schouwburgplein, maar burgemeester Aboutaleb wees de actievoerders een alternatieve locatie toe.
Kijk hier live mee naar de demonstratie:
[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/2786320.html]
Aanleiding voor de demonstratie is de dood van een zwarte man vorige week in Minneapolis. Het slachtoffer overleed bij zijn arrestatie. Hij kreeg minutenlang een knie in zijn nek gedrukt.
Actievoerders hadden eerst een demonstratie aangekondigd voor woensdag 17:00 uur op het Schouwburgplein. Aboutaleb gaf echter aan een protest daar niet door te laten gaan, als er meer dan tachtig mensen op af zouden komen. "Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk", zei hij dinsdagochtend bij Rijnmond.
De gemeente heeft uiteindelijk toestemming verleend voor een demonstratie van 17:00 uur tot 18:30 uur op het Glitterplein, het voetgangersgedeelte van de Erasmusbrug en het Wilhelminaplein. "Op deze plek kunnen we tot een paar duizend mensen ontvangen", zei Aboutaleb dinsdag tegen Rijnmond. "Gaat het meer worden, dan zouden we bij de aanvoerroutes moeten gaan staan om mensen weg te sturen."
[article:195977:Demonstratie tegen racisme definitief bij Erasmusbrug]
[image:https://imgr.rgcdn.nl/abcf6eebe2b3437fb64b8ef3ef6930ea/opener/20200602_kaartje1_1154CEA190BC7C63C125857B006DD561.jpg?v=1BcrIs8NnuAQUBnoPVHOZQ2]

Boek over vijftig Dordtse onvergetelijke dierenverhalen
A Deeper shade of Soul
05/23/20 • 2 min
Van een herder die meehelpt bij het opruimen van explosieven tot de A16-kitten: Mirjam Addiks, manager van Louterbloemen in Dordrecht, heeft over haar 35 jaar bij het dierenasiel in Dordrecht een boek geschreven. In 'Onvergetelijke Dieren' worden vijftig dieren geportretteerd die in de Louterbloemen werden opgevangen.
Het was een lastige keuze, maar Addiks koos voor Rijnmond vijf dierenverhalen uit.
Heintje Davids
Addiks begint met de hond Heintje Davids, die lang in het asiel te vinden was. "Het is een komisch verhaal. Dieren kunnen ook humor hebben", vertelt Addiks. Heintje Davids had een nieuw baasje toegewezen gekregen, maar de hond had streken. "Zijn hobby was ontsnappen. Eenmaal ontsnapt van zijn nieuwe baasje, liep hij naar Louterbloemen terug." De hond nam ontelbaar vaak de benen. "Gelukkig woonde het nieuwe baasje vlakbij", lacht Addiks.
[image:https://imgr.rgcdn.nl/b116c68b9fbc40dea20b1a819ceaf0d4/opener/Hond-Heintje-Davids.jpg]
Drechtje
Kitten Drechtje was vier jaar geleden groot nieuws. Het beestje was op de A16 uit een auto gegooid, waarna het zwaargewond raakte.
[article:131972:Zwaargewond kitten gevonden bij Drechttunnel]
"Gebroken voorpoot, achterpoot en kaakje. Ze moet een poot missen", somt Addiks op. Addiks vindt het knap dat Drechtje, ook al had het beestje heel veel pijn, alles heeft kunnen verdragen.
"Drechtje heeft een lange weg van revalideren gehad. Wat het bijzonder maakt, is dat het mensenhanden zijn die het leed hebben aangedaan; maar het zijn ook mensenhanden die haar hebben geholpen."
[image:https://imgr.rgcdn.nl/b560c9d456894b708861f4663ca99f60/opener/20200523_DrechtjeKitten_DB503FE16FE9485EC125857100590935.jpg]
Demon
Weinig dieren hebben waarschijnlijk een net zo gekke levensloop als herdershond Demon. Het beestje werd afgestaan door zijn baasje. Demon zou niet te handelen zijn en zou meerdere keren gebeten hebben.
Al snel kwam Addiks erachter dat er bij Demon meer werkdrift dan normaal nodig was. Ze nam contact op met meerdere instanties. Uiteindelijk kwam een heel bijzondere organisatie voor Demon langs: de explosievendienst van vliegveld Schiphol. "Hij was een probleemhond, maar hij bewaakt nu onze nationale veiligheid. Dat is toch geweldig?", straalt Addiks.
[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3747615.html]
Oud baasje, oude dieren
Niet alleen jonge honden of pasgeboren kittens, maar ook oudere dieren hebben een hoofdstuk in het boek gekregen. Addiks: "Wat mij opvalt is dat mensen die ouder dan 65 jaar zijn, geen dier meer uit het asiel krijgen. Ik liep bij een evenement en sprak een man die net met pensioen was. Hem was een hond bij een ander asiel geweigerd."
Addiks besloot de man te helpen. "Die mensen worden buitengesloten", constateert ze. "Wat is nou mooier om een oud dier bij een ouder iemand te plaatsen?" Ook vertelt ze over een zelfstandige 90-jarige vrouw die een ouder hondje uit Louterbloemen kreeg. "Er kunnen mooie vriendschappen ontstaan", zegt Addiks.
[image:https://imgr.rgcdn.nl/dd7b241e2a394d1588bbd2c5fb79398a/opener/Oude-dieren-in-de-Louterbloemen.jpg]
Cactus
Tot slot is er het verhaal van de hond Cactus. "Hij had in het water gelegen en had daardoor een afgebroken vacht. Cactus was daardoor heel scherp", legt Addiks uit.
[image:https://imgr.rgcdn.nl/3f1f912a6db047b8a43b12927c934330/opener/Cactus-en-een-aantal-vrijwilligers-bij-Louterbloemen.jpg]
Soms kunnen tussen mens en dier mooie dingen ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij Cactus. Hij was een bange hond. Een meisje, dat weinig zelfvertrouwen had, ging het beestje voorlezen. Dat had volgens Addiks een positief effect op Cactus - die hierdoor stil werd - én het meisje, dat het gevoel kreeg dat ze iets kon. "Die twee dingen zijn niet in geld te betalen", zegt Addiks.
Het boek Onvergetelijke Dierenverhalen is via de website van Dierenzorgcentrum Louterbloemen te koop. De opbrengst van het boek gaat naar het asiel.

Juf Jill is blij dat ze weer aan de slag mag
A Deeper shade of Soul
05/11/20 • 1 min
Na weken van thuisonderwijs mag een gedeelte van de basisschoolleerlingen maandag voor het eerst weer naar school. Een moment waar de leerlingen én leerkrachten naar uit hebben gekeken.
Het docententeam van de dr. J. Woltjer- en Logemannschool in Rotterdam-West is nagenoeg compleet. "Een leerkracht blijft thuis en werkt vanuit huis, maar de rest is aanwezig en dolenthousiast om te starten", zegt directeur Loes Viset.
Niet alle kinderen zijn maandag al aanwezig. De leerlingen zijn onderverdeeld in groepen. De ene groep gaat op maandag en donderdag naar school, de andere op dinsdag en vrijdag. Woensdag is een thuisonderwijsdag. "Er zijn ouders die het heel spannend vinden en hun kind nu nog liever thuislaten. Daar hebben we respect voor. Niets moet en alles mag op dit moment."
De school moet ondanks de coronamaatregelen een veilige plek zijn voor kinderen. "We willen er geen vesting van maken, dus we hebben geen linten of pijlen op de grond. Wel wassen we vaker de handen en moeten grotere kinderen afstand houden. Maar een kleuter die huilt, wordt gewoon getroost."
Bang voor een leerachterstand door het thuisonderwijs is de directeur niet. "Ik denk altijd: ze hebben nu ook veel dingen geleerd die ze anders niet geleerd hadden. Die tafels van vermenigvuldiging, komen heus wel weer."
[article:193522:'Met zomerschool onderwijsachterstand inhalen']
Over de impact van corona op de jonge leventjes maakt ze zich meer zorgen. "De kinderen begrijpen niet alles en denken bijvoorbeeld dat je meteen doodgaat als je corona hebt. We gaan daar veel aandacht aan besteden, net als aan het weer samen zijn. Ze hebben hun vriendjes acht weken niet gezien, dus het zal wennen zijn hoe je met elkaar om moet gaan."
Bovenbouwleerling Revelino ziet geen problemen in dat sociale contact. Hij is blij weer naar school te mogen. "Het ging wel goed thuis, maar het was soms ook irritant. Ik heb broertjes die steeds mijn kamer inkwamen. En nu hoef ik niet de hele tijd meer online te komen om huiswerk te maken. Ik kon mijn vrienden ook alleen online zien, maar dan kan je niet echt een gesprek aangaan als je in de les zit."
"Papa en mama kunnen goed lesgeven", zegt de 7-jarige Chiara. Ze vond het thuisonderwijs van haar ouders "wel een beetje moeilijk".
Dat geldt ook voor haar vader. "Het was lastig, maar het is gelukt. Ik ben blij dat de juffen en meesters het nu weer overnemen."
[article:195258:Deze coronaversoepelingen gaan vanaf vandaag in]
[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3738192.html]
Lees meer
Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier
[image:https://storage-r.rgcdn.nl/sitemanagerdata/uploads/teaser/CV_200227_TeaserWeb.jpg:320px:60px]

De Rotterdamse meester Erwin vlogt voor zijn thuiszittende leerlingen
A Deeper shade of Soul
03/27/20 • 1 min
"Hallo lieve kinderen, daar ben ik weer! Corona thuiswerkweek twee. Ik ben super trots op jullie!" Aan het woord is de Rotterdamse meester Erwin in zijn vlog voor de kinderen van basisschool SO Lombardia. Een school voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. "Onze kinderen vinden corona heel erg moeilijk."
De kinderen missen de school erg. Daarom wil meester Erwin Stout met vlogs de school bij de kinderen in huis halen. Hij neemt er elke week eentje op. "Ik laat alles zien van de leraren die aan het werk zijn, tot de verbouwingen die nu plaatsvinden in het gebouw."
En ook juffrouw Saskia Steenbakkers van groep 7/8 is druk bezig voor de leerlingen. Ze is aan het videobellen met Danika uit Pernis. Samen nemen ze een aantal wiskunde-oefeningen door. "Het lesgeven via de computer is een uitkomst", zegt Saskia. "Maar je mist het contact met de kinderen: af-en-toe een knuffel en een schouderklopje."
[image:https://imgr.rgcdn.nl/4c19511bbb0f4d5084d8a60d385139bf/opener/Meester-Erwin-is-druk-aan-het-vloggen.jpg]
'Mis de juf'
Ook al doen leerlingen het goed thuis, staan ze toch te popelen om weer naar hun vertrouwde school te gaan. "Ik mis gewoon de klas, de juf en de school", vertelt Danika via een video-verbinding.
De vloggende meester Erwin wil aan de kinderen laten zien dat ze straks gewoon weer terug kunnen naar hun vertrouwde school. "De vlogs geven de leerlingen hoop, hoop ik", lacht Erwin.
Hij sluit z'n laatste vlog deze week weer positief af: "Ik blijf jullie missen. Tot de volgende vlog!"
[image:https://imgr.rgcdn.nl/0b918a8cc37246f6be207a9f0ffca101/opener/Meester-Erwin-en-verslaggever-Esther-Schalkwijk.jpg]

Zing en Rijnmond - Berget Lewis
A Deeper shade of Soul
03/18/20 • 7 min

Oproep Voedselbank: 'Doneer ongebruikte verse voorraden'
A Deeper shade of Soul
03/16/20 • 2 min
Het loopt nog niet storm met extra donaties bij de voedselbanken in de regio. Diverse horecaondernemers en politieke partijen deden na de onverwachte sluiting van restaurants een oproep om de ongebruikte verse voorraden te doneren aan de voedselbanken. De telefoon staat daar alleen nog niet roodgloeiend, bleek deze maandag tijdens een kleine rondgang.
Scholengemeenschap Helinium in Hellevoetsluis bedacht zich geen moment en doneerde wel groente en fruit. Ingrid Frank, coördinator Zorg& Welzijn: “Maandag koken we altijd met onze leerlingen, maar die lessen gaan natuurlijk voorlopig niet door."
Ze vinden het zonde om goed voedsel te verspillen. "Daarom hebben we de voedselbank gevraagd of zij er blij mee zouden zijn. En dat waren ze, dus nu hebben we lege schone koelkasten en geen bederf. Top.”
Niet weggooien!
Marijke Saaij van Voedselbank Hellevoetsluis is gigantisch blij met de donatie van de scholengemeenschap. “We kregen ook al donaties van restaurant La Place, een snackbar en straks komt een oud vrouwtje geld brengen zodat we zelf boodschappen kunnen doen. Geweldig he?!”
Ze benadrukt dat meer donaties ontzettend welkom zijn: “Weggooien is het laatste wat je moet doen.” Wat vooral hard nodig is, zijn verse groenten, fruit, vlees, worst en kaas. “Houdbare blikken zijn op zich ook altijd welkom, maar die hebben we voorlopig nog op voorraad. We hebben vooral pech dat supermarkten tegenwoordig verse producten met een verlopen datum zelf goedkoop aanbieden.”
Dranghekken
Bij de ingang van de voedselbank staan sinds vandaag dranghekken. Dit heeft te maken met het coronavirus. Saaij: “Er mogen niet meer dan vijf mensen tegelijk naar binnen. Kinderen en zieke mensen zijn ook niet meer welkom. Mensen moeten dus buiten wachten. Om voordringen te voorkomen hebben we dranghekken geplaatst.”
Saaij vreest dat mensen met een kleine onderneming door de coronacrisis in nood komen en dan voor de voedselbank in aanmerking komen. “We hebben nu 180 mensen als klant, maar ik durf niet te zeggen of we er meer aan kunnen. Of we voldoende aanbod hebben en of we ze in deze ruimte kunnen toelaten gedurende de week.“
Lees meer
Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier:
[iFrame:https://content.rijnmond.nl/projects/coronauitlui.html:100px]

Studenten Erasmus Universiteit in geen velden of wegen te bekennen
A Deeper shade of Soul
03/13/20 • 1 min
Het is een rare gewaarwording op de campus van de Erasmus Universiteit. Waar er normaal op vrijdag heel veel studenten zijn, waren die vandaag in geen velden of wegen te bekennen. Dit heeft allemaal te maken met de maatregelen om alle colleges en tentamens te schrappen vanwege het coronavirus.
De universiteit heeft dit nog niet eerder meegemaakt. "Het is doodstil. Ik kijk uit mijn raam naar een gebouw dat normaal gesproken helemaal vol zit met studenten. De lichten branden dan, maar nu is het donker. Ik heb nog geen student gezien", laat Hans Smits, bestuursvoorzitter van de Erasmus Universiteit weten.[article:193013:Erasmus Universiteit en hogescholen Rotterdam schrappen alle colleges en tentamens tot eind maart]
Hij geeft aan de situatie niet prettig te vinden, maar het is volgens Smits niet anders. "We zijn solidair. Dit besluit is gewoon verstandig." Bovendien hadden ze zich er al op voorbereid. "Het komt niet onverwacht voor ons en daarbij komt dat ook onder de studenten onrust bestond; willen we nog wel in grote getalen colleges volgen?"
Smits geeft aan dat de focus nu ligt op het in beeld brengen van de gevolgen. "We doen er alles aan om de schadelijke gevolgen, zoals studievertraging, zo minimaal mogelijk te laten zijn." De universiteit zet alles op alles om de hoorcolleges online aan te bieden. "Wellicht ook de werkgroepen, die dan online toch doorgaan."
Tot en met 31 maart?
De maatregelen geleden tot en met 31 maart, maar Smits sluit niet uit dat dit eventueel nog langer kan duren. "Het hangt er natuurlijk helemaal van af hoe het ziektebeeld zich hier in Nederland gaat ontwikkelen."
Lees meer
Volg alles over het coronavirus in ons speciale dossier:
[iFrame:https://content.rijnmond.nl/projects/coronauitlui.html:100px]

Samenvatting bekerfinale Sliedrecht Sport -VCN
A Deeper shade of Soul
02/17/20 • 2 min
De volleybalsters van Sliedrecht Sport hebben zondag in 's-Hertogenbosch de bekerfinale van VCN gewonnen. De eredivisionist was met 3-0 te sterk voor de stuntploeg uit Capelle aan den IJssel, die uitkomt in de topdivisie.
In de eerste set had VCN geen antwoord op het spel van Sliedrecht Sport. Het team van trainer Vera Koenen haalde die met 25-14 binnen. De tweede set was wel spannend. Sliedrecht Sport en VCN hielden elkaar lang in evenwicht, maar de Capellenaren konden die set niet naar zich toe trekken (33-31).
Maar het verzet van VCN was tijdens de derde en laatste set gebroken. Sliedrecht Sport sleepte die met 25-14 binnen. Daarmee pakten de Sliedrechtse volleybaldames voor het derde jaar op rij de nationale beker.

INTERVIEW Danser Danny Boom: 'Ik ben in shock, dit is triest'
A Deeper shade of Soul
06/06/20 • 3 min
Een shock, verbijstering en diep triest. Dat zijn de emoties van twee Rotterdamse dansers die reageren op de beroerde vooruitzichten voor dansgezelschap Scapino Ballet in Rotterdam.
Allebei droomden ze ervan ooit deel te mogen uitmaken van Scapino. Hun droom kwam uit en nu zien ze hoe een negatief advies van de Raad van Cultuur het voortbestaan van het bijna 75 jaar oude Scapino Ballet bedreigt.
Danny Boom (27) begon zijn dansopleiding aan het Thorbecke College in Rotterdam en studeerde aan de academie van Lucia Marthas. In 2013 won hij de finale van het televisieprogramma So You Think You Can Dance. In 2014 deed hij als gastdanser mee in Scapino’s TWOOLS.
Voor de Rotterdamse acteur, presentator en danser Jan Kooijman (39) is zijn Scapino-tijd wat langer geleden. Na het behalen van zijn havo-diploma volgde Kooijman de opleiding Uitvoerend Dans aan de Rotterdamse Dansacademie om vervolgens in 2000 aan de slag te gaan als professioneel danser bij het Scapino Ballet.
Tekst gaat door onder de foto
[image:https://imgr.rgcdn.nl/9fd92b704e924651ac701d199caf2dad/opener/Jan-Kooijman-bij-Scapino-Ballet-in-Sister-Fury-choreografie-van-Ed-Wubbe-2008.jpg]Jan Kooijman bij het Scapino Ballet in Sister Fury, choreografie van Ed Wubbe (2008)
[article:196087:Scapino Ballet verrast door schrappen subsidie Voelt als een mes in de rug]
Droom van iedere danser
Voor jonge dansers in Nederland is dansen bij Scapino misschien wel het meest begeerlijke en het hoogst haalbare, zeggen zowel Danny als Jan.
Danny verzucht: "Scapino. Op school droomde ik er al van. Toen mocht ik na mijn afstuderen bij Scapino dansen. Dat was voor mij echt heel groot."
Jan was tien jaar toen hij begon met dansen. "Toen al vond ik Scapino ongelofelijk goed. Mooie voorstellingen, goede choreografieën, geweldige dansers; het was een soort onbereikbaar iets. Niemand lukte dat."
Toen hun dromen uitkwamen, zagen de jonge dansers van dichtbij hoe Scapino werkte. Danny Boom ontdekte hoe het gezelschap voortdurend bezig was met ontwikkelen van nieuwe ideeën. "Ik zag het constant vernieuwen; het aantrekken van ander publiek, op zoek naar andere concepten, ze zijn echt altijd bezig met vernieuwing."
Tekst gaat door onder de foto
[image:https://imgr.rgcdn.nl/60445eec186a45c58a53b4c07436d2a0/opener/Danser-Danny-Boom-Ik-ben-in-shock-dit-is-triest.jpg]Danser Danny Boom: 'Ik ben in shock, dit is triest'
[article:196070:Scapino Ballet raakt mogelijk subsidie kwijt]
Leerschool
Jan Kooijman, die zijn vriendin leerde kennen bij Scapino, benadrukt dat het een goede leerschool voor hem was. "Ik ben daar volwassen geworden. Ik heb geleerd wat een werkzaam bestaan is. Ik leerde voor mezelf zorgen. Ik was ambitieus en wilde zo snel mogelijk zo veel mogelijk bereiken en soms lukte dat niet, omdat er wel meer ambitieuze dansers rondliepen."
De twee dansers kunnen het niet begrijpen dat de Raad voor Cultuur adviseert volgend jaar niet langer de jaarlijkse 1,7 miljoen euro subsidie te schenken aan het Rotterdams Scapino Ballet. Waarom wordt een instituut met zo'n breed publiek afgebroken?
"Ik ben in shock, het is heel triest nieuws", zegt Danny. "Ik denk dat niemand het zag aankomen. Vorig jaar hebben ze tachtigduizend bezoekers gehad. Dat zegt al genoeg."
Ongefundeerd
Ook Jan is verbijsterd door het nieuws. "Door het gebrek aan motivatie van de Raad van Cultuur. Met zo een ongefundeerd advies wordt dit gezelschap kaltgestellt. Dat vind ik ongelofelijk."
"Als er van alles zou schorten aan Scapino, als de zalen leeg zouden staan of als de choreografieën gedateerd zouden zijn, zou ik begrijpen dat ze het niet vernieuwend of artistiek niet interessant zouden vinden. Dat is geenszins het geval. Het is alsof er een clubje van zes mensen misschien al langer van Scapino af wil en nu denkt: dit is de kans."
Hoewel ministers in het verleden vrijwel nooit van adviezen van de Raad van Cultuur hebben afgeweken, hopen Jan en Danny dat minister Van Engelshoven dat nu wel doet.
Petitie
Danny Boom zegt dat het verdwijnen van Scapino hard zal aankomen bij zowel dansers als het publiek. "Daarom ga ik zeker mijn steentje bijdragen. Misschien kunnen we een petitie starten? In ieder geval iets doen. Scapino moet blijven; 100 procent!"
Jan Kooijman heeft inmiddels op Facebook een open brief aan minister Van Engelshoven geschreven. "Ik vind dat we met z'n allen achter Scapino moeten gaan staan. Ik hoop heel erg dat ze het redden. En ik hoop dat minister Van Engelshoven durft in te gaan tegen dit advies. Laat die commissie nog keer nadenken. Ga niet een gezelschap dat zo gezond is en zo goed is de nek omdraaien."
Show more

Show more
Featured in these lists
FAQ
How many episodes does A Deeper shade of Soul have?
A Deeper shade of Soul currently has 47 episodes available.
What topics does A Deeper shade of Soul cover?
The podcast is about Music, Podcasts and Jazz.
What is the most popular episode on A Deeper shade of Soul?
The episode title 'INTERVIEW Rotterdamse acteur, presentator en danser Jan Kooijman: 'Scapino wordt kaltgestellt'' is the most popular.
What is the average episode length on A Deeper shade of Soul?
The average episode length on A Deeper shade of Soul is 10 minutes.
How often are episodes of A Deeper shade of Soul released?
Episodes of A Deeper shade of Soul are typically released every 9 days, 4 hours.
When was the first episode of A Deeper shade of Soul?
The first episode of A Deeper shade of Soul was released on Jan 16, 2017.
Show more FAQ

Show more FAQ
Comments
0.0
out of 5
Rating
Review or comment on this podcast...
Post
External Reviews
Imported reviews from Apple Podcasts.
Generate a badge
Get a badge for your website that links back to this
Copy