Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
5-minuten Universiteit

5-minuten Universiteit

Caroline

In deze podcast vertelt Caroline een- of tweemaal per maand iets over de organisatie van de universiteiten in Nederland. De podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands op B1-plus niveau beheersen en hun kennis van de Nederlandse academische wereld willen vergroten. Het is een extra podcast naast de wekelijkse (algemene) podcast 5-minuten Nederlands. Als je vragen hebt, mail naar: [email protected].
bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 5-minuten Universiteit Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best 5-minuten Universiteit episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to 5-minuten Universiteit for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite 5-minuten Universiteit episode by adding your comments to the episode page.

5-minuten Universiteit - 8 - Interview lid examencommissie

8 - Interview lid examencommissie

5-minuten Universiteit

play

04/21/21 • 8 min

Ik ben lid van de examencommissie bij de Bacheloropleiding Urban Studies. En alle opleidingen bij de universiteit hebben een examencommissie en die examencommissie gaat vooral eigenlijk over kwaliteitsbewaking, dus het gaat over het bewaken van bijvoorbeeld de kwaliteit van tentamens en eindwerkstukken. De examencommissie gaat ook bijvoorbeeld over toelatingen: kan een bepaalde student wel of niet toegelaten worden tot een opleiding, maar de examencommissie gaat soms ook over problemen, bijvoorbeeld als er problemen zijn met werkstukken van studenten, als er bijvoorbeeld plagiaat in is aangetroffen ...
Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 8. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.

Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.

Mijn naam is Caroline, ik ben taaldocent op de universiteit en woon in Leiden

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 7 - Onderwijscommissies

7 - Onderwijscommissies

5-minuten Universiteit

play

04/08/21 • 4 min

Iedere Bachelor- of Masteropleiding heeft een voorzitter, soms opleidingsvoorzitter of opleidingsdirecteur genaamd. Hij of zij is verantwoordelijk voor het programma en de kwaliteit van de opleiding. Daarnaast is er ook een Opleidingscommissie (afgekort tot OC of OLC). Dit is een medezeggenschapsorgaan, waarin studenten en docenten van de opleiding zitten. Het doel van de OC is om de kwaliteit van het onderwijs ...
Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 7. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.
Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.
Mijn naam is Caroline, ik ben taaldocent op de universiteit en woon in Leiden.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 6 - Onderwijs

6 - Onderwijs

5-minuten Universiteit

play

03/25/21 • 5 min

In Nederland kennen we het Bachelor/Master systeem. Een Bachelorprogramma duurt in principe drie jaar en bestaat uit 180 ECTS of EC’s. Dit betekent dat een student per jaar 60 EC moet halen. In het Bachelor programma is ruimte gereserveerd voor een minor en meestal ook 30 EC voor de scriptie of eindproject. De opleiding is verantwoordelijk voor de samenstelling van het programma en kent EC’s toe aan de verschillende vakken ...
Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 6. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.
Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 5 - Promovendi interview

5 - Promovendi interview

5-minuten Universiteit

play

03/05/21 • 7 min

In de vorige aflevering hebben we het gehad over de functie van promovendus. Vandaag spreek ik met Elly, die uit Engeland komt en hier in Nederland is gepromoveerd...
Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 5. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.

Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 4 - Promovendi

4 - Promovendi

5-minuten Universiteit

play

02/24/21 • 4 min

Als je proefschrift uiteindelijk klaar is en je promotor is tevreden, wordt het manuscript naar een commissie gestuurd, die het moet beoordelen. Als de leescommissie akkoord is, mag je naar de pedel om een datum af te spreken voor je verdediging. Dit is een plechtigheid van 45 minuten, waarbij je je proefschrift moet verdedigen voor een commissie ...
Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.
Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 3 - Functies

3 - Functies

5-minuten Universiteit

play

02/12/21 • 5 min

Alle universiteiten in Nederland kennen dezelfde functies. De VSNU (dat is de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten) heeft in 2003 een systeem van functies opgezet voor de Nederlandse universiteiten. Deze zogenaamde UFO profielen geven een beschrijving van de verschillende functies en een bijbehorend niveau en salarisschaal ...

Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 3. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected] met als onderwerp: Tekst universiteit.

Deze podcast verschijnt één- à tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 2 - Faculteiten

2 - Faculteiten

5-minuten Universiteit

play

01/27/21 • 5 min

Een faculteit wordt bestuurd door het faculteitsbestuur (afgekort tot het FB), dat meestal bestaat uit een decaan, een onderzoeksdirecteur (of portefeuillehouder onderzoek), een onderwijsdirecteur (of portefeuillehouder onderwijs) en een directeur bedrijfsvoering. Deze verdeling van taken vind je vaak ook weer terug in de departementen of instituten ...

Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 2. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. In deze podcasts worden de verschillende onderdelen van de universiteit besproken. Mijn naam is Caroline en ik leg in eenvoudig Nederlands uit wat een College van Bestuur, een Faculteit of een Examencommissie is. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected], met als onderwerp: Tekst universiteit. De podcast verschijnt een- of tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode
5-minuten Universiteit - 1 - Het College van Bestuur

1 - Het College van Bestuur

5-minuten Universiteit

play

01/13/21 • 5 min

De universiteiten worden bestuurd door het College van Bestuur, afgekort tot CvB. De samenstelling van het CvB kan per universiteit verschillen, maar meestal bestaat het college uit drie personen: een Rector Magnificus, een voorzitter en een bestuurder die verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering. De Rector wordt vaak gezien als de ‘hoogste baas’. Hij of zij is meestal een gerespecteerd wetenschapper met goede bestuurlijke kwaliteiten. De Rector is het gezicht van de universiteit naar de buitenwereld toe.

Welkom bij de podcast 5-minuten Universiteit, aflevering 1. Deze podcast is bedoeld voor mensen die Nederlands als tweede taal leren en die geïnteresseerd zijn in de organisatie van de universiteiten in Nederland. In deze podcasts worden de verschillende onderdelen van de universiteit besproken. Mijn naam is Caroline en ik leg in eenvoudig Nederlands uit wat een College van Bestuur, een Faculteit of een Examencommissie is. Als je de tekst wilt ontvangen, stuur dan een email naar [email protected], met als onderwerp: Tekst universiteit. De podcast verschijnt een- of tweemaal per maand.

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does 5-minuten Universiteit have?

5-minuten Universiteit currently has 8 episodes available.

What topics does 5-minuten Universiteit cover?

The podcast is about Podcasts and Education.

What is the most popular episode on 5-minuten Universiteit?

The episode title '8 - Interview lid examencommissie' is the most popular.

What is the average episode length on 5-minuten Universiteit?

The average episode length on 5-minuten Universiteit is 6 minutes.

How often are episodes of 5-minuten Universiteit released?

Episodes of 5-minuten Universiteit are typically released every 13 days, 20 hours.

When was the first episode of 5-minuten Universiteit?

The first episode of 5-minuten Universiteit was released on Jan 13, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments