Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Lær norsk nå!

Lær norsk nå!

Marius Stangeland

“Lær Norsk Nå!” is a podcast for the intermediate Norwegian learner (B1-B2) who wants to listen to authentic Norwegian spoken in a clear and slow manner. Transcriptions for the episodes are easily available at the website for the podcast, providing textual support for the spoken material. The podcast deals with many different topics including history, culture, science, literature, the Norwegian language and more; this provides the learner with a range of different topics in Norwegian, leading to ample opportunity to improve one’s Norwegian. It is also a fun and engaging way of learning!
profile image
profile image
profile image

3 Listeners

Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Lær norsk nå! Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Lær norsk nå! episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Lær norsk nå! for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Lær norsk nå! episode by adding your comments to the episode page.

Lær norsk nå! - Intervju med Martin om "Norskappen"
play

11/09/23 • 20 min

Norskappen App Store: Norskappen on the App Store (apple.com) Norskappen Google Play (Android): Norskappen - Apps on Google Play

Nettsida til Martin: A collection of all Norwegian Learning Resources

profile image
profile image

2 Listeners

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 105 - Samiske språk

105 - Samiske språk

Lær norsk nå!

play

06/22/23 • 15 min

Samiske ressursar:

SNL samisk: https://snl.no/samisk

Samiske veivisere: https://samiskeveivisere.no/innforing-i-de-samiske-sprakene/

Språkrådet samisk: https://www.sprakradet.no/Spraka-vare/Spraka-i-Norden/Samisk/

Sametinget: https://sametinget.no/sprak/fakta-om-samiske-sprak/

Regjeringen: https://www.regjeringen.no/no/tema/urfolk-og-minoriteter/samepolitikk/samiske-sprak/fakta-om-samiske-sprak/id633131/

NDLA: https://ndla.no/subject:1:51a7271b-a9d5-4205-bade-1c125a8650b5/topic:2:fa404de7-b027-4a38-8d23-33493a3a9a69/topic:2:3dd5fe5b-6c59-4245-81ec-340e70059fea/resource:26501c1b-b001-4d54-9f76-ba1f406bd6f5

SNL nordsamisk: https://snl.no/nordsamis

Epost: [email protected]

Episoden på nettstedet: laernorsknaa.com/105-samiske-sprak/

Patreon: https://www.patreon.com/laernorsknaa

Donasjon (Paypal): Doner (paypal.com)

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos

De samiske språkene er en gruppe språk som tilhører den finsk-ugriske språkfamilien. Det er altså ikke et indo-europeisk språk slik som norsk, spansk, russisk og engelsk. Norsk og samisk er altså mer ulike enn norsk og russisk. Andre språk i den finsk-ugriske språkfamilien er finsk og ungarsk. Finsk er nærmere samisk enn ungarsk, men selv finsk er ganske annerledes enn de samiske språkene. En person som kan finsk vil derfor ikke forstå samisk, akkurat som en person som kan norsk ikke vil forstå russisk.

De samiske språkene blir snakka i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det er ca. ti ulike samiske språk. De blir tradisjonelt delt inn i to hovedgrupper: vestsamisk og østsamisk. Disse hovedgruppene deles videre inn i fem undergrupper:

  • De vestsamiske språkene: sørsamisk, umesamisk, pitesamisk, lulesamisk og nordsamisk
  • Og de østsamisk språkene: enaresamisk, skoltesamisk, akkalasamisk, kildinsamisk og tersamisk.
profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 12 - Skarre "r"

12 - Skarre "r"

Lær norsk nå!

play

05/04/20 • 6 min

E-mail: [email protected]

Teksten til episoden: https://laernorsknaa.com/12-skarre-r/

YouTube: ⁠⁠⁠https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos⁠⁠

Støtt podkasten:

Patreon: ⁠⁠https://www.patreon.com/laernorsknaa⁠⁠

Donasjon (Paypal): ⁠⁠Doner (paypal.com)⁠

In Norwegian, the "r" is usually pronounced as a rolling sound, voiced alveolar trill. For many learning Norwegian, maybe especially people from English-speaking countries, this "r" can be a bit hard to pronounce. Luckily, there is another way of pronouncing the "r" in Norwegian, which is the "skarre r", or the same "r" that is used in for example German and French. This "r" is normal in the Southern and South-Western part of Norway. We will examine this "r" in Norwegian more closely in this episode.

Som oftast blir norsk uttalt med ein såkalla rulle-r, rrrr. For mange som lærer norsk kan denne lyden vera ein utfordring. Det er likevel ein betydeleg minoritet som uttaler «r» som rrrr. På norsk kallar me dette for ein skarre-r og det er den same «r» som ein finn på for eksempel fransk og tysk. Lingvistar kallar lyden for ein stemt dorso-uvular frikativ, men eg trur eg held meg til skarr «r». Så mange som 1/3 av nordmenn skarrer på «r», og eg er, som dykk kanskje høyrar, ein av dei.

«Skarre»-r er vanleg på sørlandet og sør-vestlandet, ca. frå Bergen og ned langs kysten til Kristiansand. Det har likevel ikkje alltid vore slik. Denne måten å uttala «r» på kjem frå fransken dei snakkar i Paris. Faktisk var det på eit tidspunkt langt i frå alle i Frankrike ein gong som skarra på r’en. Denne skarre «r»en spreidde seg til København i Danmark rundt 1780. Noreg var på denne tida i ein union under Danmark, og «r» spreidde seg difor vidar til Kristiansad i sør og Stavanger og Bergen i vest på 1800-talet. I byrjinga var det eit storbyfenomen, men det spreidde seg seinare til landsbygda.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 24 - Kjønnsforskjeller
play

07/27/20 • 27 min

Epost: [email protected]

Teskten til episoden: https://laernorsknaa.com/24-kjonnsforskjeller/

YouTube: ⁠⁠⁠https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos⁠⁠

Støtt podkasten:

Patreon: ⁠⁠https://www.patreon.com/laernorsknaa⁠⁠

Donasjon (Paypal): ⁠⁠Doner (paypal.com)⁠

Et kromosom skiller menn og kvinner: Y kromosomet. Menn har et y kromosom, som alltid kommer fra far, og et x kromosom som alltid kommer fra mor. Kvinner har derimot to x kromosom, et fra hver forelder. Dette er grunnlaget for kjønnene i mennesker. I dag skal vi snakke om noen av forskjellene mellom kjønnene, og vi kommer til å dele dem inn i tre kategorier: Fysiologiske, psykologiske/kognitive og sosiale forskjeller.

Kjønnsforskjeller har vært og er svært viktige i mange kulturer og opp igjennom historien. Likevel er det viktig å understreke at menn og kvinner er likere enn de er ulike. I historien finnes det utallige eksempler på at antatte kjønnsforskjeller har blitt brukt til å gi fordel til et av dem, særlig mannen. For eksempel fikk ikke kvinner studere på universiteter eller stemme i valg på grunn av at man på den tiden antok at kvinner var mer impulsive og følelsesstyrte enn menn. Kvinner gikk etter følelser mens menn var rasjonelle. I den tiden var det derfor logisk at kvinner burde være i hjemmet og passe barn, ettersom det var det de var egnet til. Slik var kjønnsforskjellene. Selvsagt stemmer ikke dette, og det er derfor vi må være forsiktige med å si hva som skyldes medfødte kjønnsegenskaper og hva som bare er et resultat av samfunnet.

I dag kan man derimot gjerne se en motsatt tendens; kjønnsforskjeller blir trivialisert og glemt. Kanskje vi overkompenserer for tidligere samfunn? Før ble for mye tillagt kjønnsforskjeller, mens i dag har vi kanskje en tendens til å si at det ikke finnes kjønnsforskjeller. Kvinner og menn er mer eller mindre helt like, og alle forskjeller mellom dem er på grunn av samfunn og kultur. Kjønn blir dermed bare et identitetsspørsmål. Dette er å gå for langt den andre veien, nemlig å relativisere kjønnsforskjellene for mye. For det finnes faktisk kjønnsforskjeller som gjør at menn og kvinner tenker litt ulikt, oppfører seg litt forskjellig og fungerer litt annerledes. La oss nå gå over til å se litt nærmere på enkelte forskjeller mellom kjønnene. Vi begynner med å se på fysiologiske ulikheter mellom kjønnene.

Fysiologi

La oss starte med noen av de mest åpenbare forskjellene.

· Menn er i gjennomsnitt 15% tyngre enn kvinner. For eksempel er gjennomsnittsvekten for amerikanske menn over 20år på 86kg, mens det for amerikanske kvinner er på 74kg.

· I gjennomsnitt er kvinner lavere enn menn. Norske menn er i gjennomsnitt 179,74cm høye, mens norske kvinner er 165,56cm høye. Dette er en forskjell på litt over 14cm. Kjønnsforskjellen i høyde pleier å ligge på rundt 15cm. Likevel er norske kvinner i gjennomsnitt høyere enn indonesiske menn. Indonesiske menn er i gjennomsnitt bare 158cm, mens norske kvinner er 165,5cm. Høydeforskjeller har altså derfor også mye med hvor i verden man kommer fra.

· Kvinner har større hofter i forhold til midjen sammenlignet med menn. Kvinner har større hofter ettersom de kan føde unger.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - Dialog med Ole om julefeiring hjemme
play

12/20/21 • 17 min

Epost: [email protected]

YouTube: ⁠⁠⁠https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos⁠⁠

Støtt podkasten:

Patreon: ⁠⁠https://www.patreon.com/laernorsknaa⁠⁠

Donasjon (Paypal): ⁠⁠Doner (paypal.com)⁠

I denne episoden snakker jeg og Ole om julefeiringa hjemme på Jæren. Vi snakker om hvordan vi vanligvis pleier å feire jul, noen juletradisjoner i familien og litt om planene våre i år.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 100 - Norge og EU

100 - Norge og EU

Lær norsk nå!

play

11/29/22 • 16 min

Epost: [email protected]

Episoden på nettstedet: https://laernorsknaa.com/100-norge-og-eu/

Patreon: https://www.patreon.com/laernorsknaa

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos

Donasjon (Paypal): Doner (paypal.com)

Norge samarbeider tett med EU, men vi er ikke en del av unionen. Norge er ikke et offisielt medlem av EU. Likevel er Norge med i mange av EU institusjonene og avtalene. Norge er, som andre EU-land, bundet av EU-lover. Hva er grunnen til det? Og hvorfor er ikke Norge med i EU? Vel, dette er et ganske komplekst tema, og til og med mange i Norge har ikke helt oversikt over Norges forhold til EU. Kort oppsummert er Norge knytta til EU via to svært viktige avtaler: Avtalen om norsk medlemskap i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (ofte forkorta til EØS-avtalen) og Schengen avtalen. I tillegg har Norge flere enkeltavtaler med EU, blant annet knytta til samarbeid i utenrikspolitikk og overvåking. Altså, Norge er knytta til EU via EØS-avtalen, Schengen-avtalen og enkeltavtaler med EU. La oss se på litt historie før vi går nærmere inn på disse avtalene.

EU starta som en kull- og stålunion mellom Tyskland, Frankrike, Belgia, Luxembourg, Nederland og Italia i 1951 da de undertegna Paris-traktaten. Et av hovedmålene med avtalen var å hindre framtidige kriger i Europa. Dette skjedde rett etter Andre verdenskrig og Frankrike ville spesielt unngå en ny krig med Tyskland. Løsningen ble tettere europeisk integrasjon. De seks første landene har ofte blitt kalla for «de indre seks». I 1957 blei samarbeidet mellom landene styrka ved signeringen av Roma-traktaten. De oppretta Det europeiske økonomisk fellesskap som skulle jobbe mot de såkalte «fire-frihetene»: Fri flyt av personer, varer, tjenester og kapital. Det begynte som en tollunion, altså at landene slapp å betale toll på varer fra de andre landene, men utvikla seg til å bli et tett samarbeid på andre områder også, for eksempel jordbruk.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 55 - Uvaner

55 - Uvaner

Lær norsk nå!

play

03/01/21 • 16 min

Epost: [email protected]

Tekst til episoden: https://laernorsknaa.com/55-uvaner

YouTube: ⁠⁠⁠https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos⁠⁠

Støtt podkasten:

Patreon: ⁠⁠https://www.patreon.com/laernorsknaa⁠⁠

Donasjon (Paypal): ⁠⁠Doner (paypal.com)⁠

Uvaner er dårlige vaner som utvikler seg over tid. Regelmessige handlinger gjør at man bygger en vane. Dersom disse vanene er negative, sier vi at det er uvaner. De kan føre til at du kaster bort tid og energi på uviktige ting. Uvaner kan være skadelige, både fysisk og psykisk. Vi må derfor være bevisste på våre uvaner slik at vi kan prøve å bekjempe dem. Det er ikke lett å bekjempe en uvane, men det er mulig. Og kanskje du vil merke en forbedring av det? I denne episoden skal vi se nærmere på noen vanlige uvaner og deretter se på noen tips til hvordan man kan bekjempe dem og kanskje bytte dem ut med noen gode vaner i stedet.

Hva fører til uvaner? Ingen har vel lyst til å kaste bort tida si på noe som ikke fører til noe, noe som kan være skadelig. Vaner bygges opp av at vi gjør noe flere ganger, regelmessig, over tid. Ofte er det en måte for oss å takle stress og kjedsomhet. Ikke alle måtene vi takler stress og kjedsomheter er uvaner. Det finnes gode måte å takle disse på. Og alle opplever kjedsomhet og stress. Av og til kan det være dypereliggende årsaker for de dårlige vanene. Dypereliggende årsaker er forhold som er vanskeligere å se, men som er den egentlige grunnen til at en gjør en uvane. Dette kan for eksempel være en redsel for noe, for eksempel å snakke foran mennesker. Denne redselen kan videre føre til at en bygger ulike uvaner for å takle stresset som dette skaper.

Det finnes mange dårlige vaner. For eksempel kan de være fysiske og biologiske som sigaretter og alkohol. Å røyke er neppe en veldig konstruktiv måte å takle stress på, selv om det kan føles godt ut der og da. Konstruktiv betyr her en hensiktsmessig måte å takle noe på. En annen kategori er emosjonelle uvaner som kan være at man forblir i et dårlig forhold eller er sammen med feil venner. Andre ganger er det mer simple måter å håndtere stress på som for eksempel å bite negler eller trippe med beina. Det er også mulig at vaner blir uvaner. Å sjekke emailen er ikke nødvendigvis en uvane, men det kan fort bli det. Dersom man sjekker emailen hele tiden kan det føre til at man blir mindre konsentrert og mer stressa. Mye av det samme gjelder med å sjekke Facebook eller andre sosiale medier for mye. Kanskje er det kjedsomhet som fører til det, men ofte gjør det bare at man er mindre produktiv.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Lær norsk nå! - 103 – Podkast og dets historie
play

05/28/23 • 9 min

Epost: [email protected]

Episoden på nettstedet: https://laernorsknaa.com/103-podkast-og-dets-historie/

Patreon: https://www.patreon.com/laernorsknaa

Donasjon (Paypal): Doner (paypal.com)

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCxdRJ5lW2QlUNRfff-ZoE-A/videos

Podkaster har virkelig endret hvordan vi hører på lydinnhold fra radioen. Det er en unik måte å fortelle en historie, til underholdning og til å lære. For eksempel har podkaster vært veldig nyttige for språklæring ettersom det er mye mer materiale tilgjengelig for nybegynnere og viderekommende helt gratis, som for eksempel denne podkasten her.

Podkast er et veldig nytt medium, kanskje det nyeste vi har. Det begynte tidlig på 2000-tallet da distribusjon av lydinnhold på internett var mulig. Altså, å produsere podkaster var avhengig av utviklingen av internett ettersom det er slik podkaster blir lasta ned og spres. Podkaster begynte med at journalisten Christopher Lydon og programutvikleren Dave Winer spilte inn og publiserte lydintervjuer på nettet i 2000. Dette formatet førte etter hvert til opprettelsen av det som nå er kjent som den første podkasten, "Radio Open Source". Dave Winer utvikla RSS eller «Really Simple Syndication», en teknologi som blir brukt til å publisere podkastepisoder.

Men uttrykket "podkast" oppsto først i 2004 da journalisten Ben Hammersley kombinerte ordene "iPod" fra Apple og "broadcast" (sending). Navnet ble populært og blei brukt av flere og flere. Navnet podkast gjorde også at vi begynte å tenke på podkast og bærbare enheter sammen. Dette skulle bli viktig da de første smarttelefonene ble tilgjengelige. Da var det mulig å ta med seg podkastene sine overalt man gikk.

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Lær norsk nå! have?

Lær norsk nå! currently has 146 episodes available.

What topics does Lær norsk nå! cover?

The podcast is about Language Learning, Podcasts and Education.

What is the most popular episode on Lær norsk nå!?

The episode title 'Intervju med Martin om "Norskappen"' is the most popular.

What is the average episode length on Lær norsk nå!?

The average episode length on Lær norsk nå! is 17 minutes.

How often are episodes of Lær norsk nå! released?

Episodes of Lær norsk nå! are typically released every 7 days.

When was the first episode of Lær norsk nå!?

The first episode of Lær norsk nå! was released on Mar 30, 2020.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments