goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Hennes hus

Aurora Aaraas

profile image

1 Creator

profile image

1 Creator

Podkasten Hennes hus er tilbake! Den følger de samme linjene som ble introdusert i første sesong:
Tynne steder - geografiske områder der sløret mellom den materielle verden og det hinsidige kan oppleves som tynnere enn ellers - er fortsatt et hovedtema. I denne sesongen vil jeg utforske steder i Lofoten.
I tillegg flyter det hellige feminine som en myk elv gjennom podkasten - noen ganger eksplisitt, andre ganger bare gjennom undertoner.
Jeg håper du vil følge med og ha glede av de kommende episodene!

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Hennes hus Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

play

01/25/22 • 35 min

Her kommer et nytt intervju - denne gangen med musiker, låtskriver og skuespiller Sibeth Hoff! Sibeth gav ut sin første plate i fjor høst. I den forbindelse stilte hun opp til et intervju her i podcasten.
Det er det aller første intervjuet jeg gjorde - det var et "test-intervju", for å øve på å lage podcast. Sibeth har imidlertid så mye interessant å fortelle at jeg publiserer det allikevel, på tross av litt knoting fra min side.
Plata heter "Tuned In". Den kan dere finne på Spotify, Tidal, iTunes og YouTube, blant annet. Og den anbefales varmt!
Her kommer noen lenker:
Spotify

https://spoti.fi/3yZHAUs

Tidal:

https://bit.ly/3yYORnM

You Tube:

https://bit.ly/2Xa8taY

Låta som spilles mot slutten av episoden heter "The Space Between" og finnes på plata.
Jeg håper dere vil ha glede av intervjuet!
Innlednings- og avslutningsmusikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

01/25/22 • 35 min

bookmark
plus icon
share episode

Hva har PJ Harvey med nonneklosteret på Iona å gjøre?
Og hvorfor er det en utskjæring av en naken dame som spriker med beina på utsiden av matsalen i klosteret?
Svaret er Sheela Na Gig!
Men hva i huleste er det?
I denne 6. episoden om øya Iona, er vi kommet fram til høymiddelalderen.
Det var en periode med store forandringer på øya. Det tidligste keltisk-influerte klosteret som i sin tid var blitt opprettet av Columba ble rundt år 1200 erstattet av et Benediktinerkloster. Dessuten ble det i nærheten bygget et kloster for nonner, tilhørende Augustinerordenen.
Nonneklosteret ligger i dag i ruiner. Det ble aldri gjenoppbygget, slik Benediktinerklosteret ble, etter at det hadde forfalt på 16- og 1700-tallet. Stemningen der er derfor helt spesiell.
På utsiden av nonneklosteret finner vi også en såkalt en mystisk utskjæring av en kvinnefigur kalt Sheela Na Gig.
Hør mer om alt dette i denne episoden!
Musikken er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

01/20/22 • 16 min

bookmark
plus icon
share episode

I serien om Iona er vi nå kommet fram til vikingtiden. Det var en brutal og voldelig periode i øyas historie, og den skulle få store konsekvenser for hvordan utviklingen der videre artet seg.
I denne episoden forteller jeg om vikingangrepene og om hvordan de skandinaviske sjørøverne etterhvert slo seg ned og ble bofaste.
Iona ble faktisk mot slutten av 800-tallet en del av Harald Hårfagres rike! Og noen hundreår senere ble den en del av Nidaros Erkebispedømme.
Musikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

01/13/22 • 15 min

bookmark
plus icon
share episode

Godt nyttår!
I denne fjerde episoden i serien om Iona, forteller jeg historien om hvordan øya ble et senter for spredning av kristendommen i Skottland og Nord-England.
I tillegg tar jeg for manuskriptproduksjonen på øya - og da særlig den berømt "Kellsboken" - "The Book of Kells", som den heter på engelsk. Dette usedvanlig vakre kunstverket ble antakelig påbegynt på Iona mot slutten av 700-tallet. Siden, da vikingene begynte å herje langs kysten av Skottland, ble det flyttet til Irland og gjort ferdig der.
Her er en lenke til Trinity College i Dublin sine hjemmesider, der dere kan finne ut mer om historien til Kellsboken:
https://www.tcd.ie/visitors/book-of-kells/history/
Og her er en god artikkel om bokens historie:
https://www.bbc.com/culture/article/20160425-the-book-of-kells-medieval-europes-greatest-treasure
En informativ video om Lindisfarne-evangeliene kan dere finne her:
https://www.youtube.com/watch?v=TYds0dsratI
Musikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

01/06/22 • 19 min

bookmark
plus icon
share episode

I denne julespesial-episoden forteller jeg om kulten rundt den egyptiske gudinnen Isis, som under Hellenismen og på Romerrikets tid spredte seg i Europa.
Isis var en kraftfull gudinne. Hun vekket sin bror og ektemake opp fra de døde og avlet med ham sønnen Horus - solen i sin spirende kraft. Hun ble sett på som himmeldronning og guddommelig mor, magiker, helbreder og beskytter av de døde, faraoer, kvinner og barn.
Ofte sees hun avbildet med Horusbarnet på fanget, i motiver som sterkt minner om Moder Maria med Jesusbarnet.
Isis er en av mange gudinner som har representert det transcendental feminine, og som under kristendommens hegemoni ble fortrengt og forkastet. Er vi modne for å åpne oss for det igjen? Kan vi igjen begynne å forholde oss til en himmelsk mor, ikke bare en himmelsk far?
Musikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive, og du finner den her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

12/17/21 • 17 min

bookmark
plus icon
share episode

Tidligere i år, da jeg bestemte meg for å begynne å lage podcast, sendte jeg ut en åpen forespørsel der jeg lurte på om noen kunne tenke seg å være prøvekaniner for meg, ved å stille opp til test-intervjuer.
Det var det en del som ville - blant annet Tora Synnøve Yli Myre.
Tora er multikunstner - hun maler, skriver, synger og lager musikk, og holder i tillegg fredstund og stille rom i Kampen kirke. Intervjuet med henne kom til å handle mye om stillhet og mørke - og om viktigheten av å våge å gå inn i dette mørket, for der å finne indre lys og kilder til skaperkraft.
Dette er jo temaer som passer bra på denne tiden av året, når dagene er på sitt mørkeste. Så her kommer intervjuet!
Tora skal ha konsert i Kampen kirke på vintersolvervet, tirsdag 21. desember. Det blir sikkert veldig fint! En lenke til arrangementet finner dere her:
https://www.facebook.com/events/322873145951175
Ellers kan dere finne Toras kunst på hennes facebookside - kalt ToraSola Art.
Mer om hennes stille rom og fredstunder kan dere finne i hennes facebookgruppe, kalt "Stille rom og fredstund".
Musikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her:
https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

12/14/21 • 44 min

bookmark
plus icon
share episode

I denne episoden følger vi Columba når han møter det berømte sjømonsteret Nessie! Den første skriftlige fortellingen om sjøormen finnes nemlig i en av Columbas helgen-biografier, skrevet på 600-tallet av en abbed på Iona kalt Adomnán.
Vi får også høre om noen av de mange miraklene som ble tilskrevet Columba, og om hans noe anstrengte forhold til slanger, kuer og kvinner.
Hvis du vil lese Adomnans helgenbiografi, finnes den gratis på nettet her (den anbefales!):
https://sourcebooks.fordham.edu/basis/columba-e.asp
Musikken er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her:
https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

12/09/21 • 17 min

bookmark
plus icon
share episode

Vi er nå kommet fram til andre episode i denne lille serien om Iona - øya som er en del av de indre Hebridene på Skottlands vestkyst, og som på 500- og 600-tallet ble et av de viktigste sentrene for spredningen av kristendommen i England og Skottland.
I denne episoden hører vi om St. Oran - en dramatisk og bisarr historie, men en som bør fortelles. Oran var en av Columbas 12 ledsagere, som ankom Iona i år 563 for å grunnlegge et kloster. Og hans skjebne skulle bli legendarisk ...
Musikken er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

12/02/21 • 16 min

bookmark
plus icon
share episode

Med denne episoden begynner en liten serie her i Hennes hus. Serien skal handle om Iona - en øy på vestkysten av Skottland, som regnes som et av de viktigste "tynne stedene" i keltisk kristen tradisjon.
Klosteret på øya, som ble grunnlagt av en munk kalt Columba i år 561 e.v.t., var en viktig base for spredningen av kristendommen i det nordlige Storbritannia på 500- og 600-tallet.
Columba (også kalt "Kolbjørn med laksen" på norsk) ble angivelig født den 7. desember 521 e.v.t. Han fyller dermed snart 1500-årsdag!
I den anledning vil det altså bli produsert en serie episoder i Hennes hus - om Iona, Columba, sjøormen i Loch Ness (først beskrevet på 600-tallet av Columbas biograf!), illuminerte manuskripter og andre spennende historier.
Jeg håper at dere vil følge med!

play

11/25/21 • 19 min

bookmark
plus icon
share episode
play

01/27/22 • 43 min

Merker du det også - at våren er på vei?

Føler du ilden spire i magen?

Første februar er i henhold til keltisk tradisjon den første vårdagen. Da feires Imbolc, en festival knyttet til gudinnen Brigid, og til ild, fruktbarhet, kreativitet og spiring av nytt liv.

I tillegg feires i kristen, katolsk tradisjon St. Brigids dag. Det er en dag viet til helgenen Brigid, som sies å ha levd i Irland på 400-tallet. Mange mener at hun er en kristen versjon av gudinnen med samme navn.

I den nyeste episoden av Hennes hus tar jeg et dypdykk inn i myter, legender og tradisjoner knyttet til Imbolc og Brigid - både gudinnen og helgenen.

Visste du for eksempel at Brigid har tittelen «Jesu fostermor», og at hun sies å ha vært til stede ved Jesu fødsel - ca 450 år før hun selv ble født?

Eller at det i klosteret hennes sies å ha brent en evig flamme, voktet av tyve nonner i en innhegning der ingen mann fikk tre inn?

Følg med inn i den gryende våren!
Og god Imbolc! 🔥
Ps: Her er en lenke til en engelsk oversettelse av «The Topography of Ireland”, av Giraldus Cambrensis, som altså opprinnelig ble utgitt i 1187. Slå evt opp på s. 96 og les derfra, for å få med deg noen av de saftige historiene fra klosteret i Kildare:
https://archive.org/details/historicalworkso00giraiala
Og her er en god dokumentarfilm om Brigid som både gudinne og helgen. Den er på irsk, men det går an å velge engelske undertekster. Anbefales:
https://www.tg4.ie/en/player/home/?pid=5729046071001&teideal=Brighid&series=Brighid&dlft=NaN

Musikken til episoden er som vanlig utdrag av en låt kalt "Failed Rendez-vous", av Alena Smirnova. Den er hentet fra Free Music Archive. Du kan finne musikken hennes her: https://freemusicarchive.org/music/alena-smirnova/musical-menu

play

01/27/22 • 43 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Hennes hus have?

Hennes hus currently has 35 episodes available.

What topics does Hennes hus cover?

The podcast is about Spirituality, Religion & Spirituality, Podcasts and Religion.

What is the most popular episode on Hennes hus?

The episode title 'Bonusepisode - Intervju med Sibeth Hoff' is the most popular.

What is the average episode length on Hennes hus?

The average episode length on Hennes hus is 24 minutes.

How often are episodes of Hennes hus released?

Episodes of Hennes hus are typically released every 7 days.

When was the first episode of Hennes hus?

The first episode of Hennes hus was released on Oct 17, 2021.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet