Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
Full rulle - Pionjärerna

Pionjärerna

Full rulle

02/14/22 • 44 min

plus icon
Not bookmarked icon
Share icon

Det här är är historien om personlig assistans, Independent Living och pionjärerna bakom. Det här är historien om STIL. Det här är vår historia.

Vi har under fem avsnitt fått åka på en resa i frihetens och självbestämmandets tecken. Vi började på en konferens 1983 och med hjälp av STIL-projektet och ett gäng pionjärer tog vi oss vidare till 90-talet där den personliga assistansen blev ett faktum. Nu har vi nått 2022 och även om det gått nästan 40 år sedan Independent Living först började bubbla, inser vi allt tydligare att kampen ännu inte är vunnen. Personer lever med bristfälliga assistansbeslut, ibland beslut som får förödande konsekvenser. Det som en gång var en frihetsreform har alltmer nötts ner till ett fragmenterat tidtagande av så kallade ”grundläggande behov”.

I Pionjärernas sista avsnitt berättar Adolf, Bengt, Heléna, Susanne och Wenche om varför historien är viktig och vad vi måste lära oss av den. Ibland känns assistanspolitiken som ett nattsvart mörker, men vi måste våga tro på utopier. Vi gjorde det en gång, vi kan göra det igen.

Det här är det sista avsnittet av poddserien Pionjärerna. En poddserie producerad av och med STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, och Full rulle, en podcast av Tobias Holmberg och Emma Åstrand. Musik av Anders Åstrand och ljud bearbetat av Tomas Bolin. Tack till våra pionjärer: Adolf Ratzka, Bengt Elmén, Heléna Karnström, Susanne Berg och Wenche Willumsen.

Tack för att du har lyssnat.

02/14/22 • 44 min

plus icon
Not bookmarked icon
Share icon

Full rulle - Pionjärerna

Transcript

Emma: Det här är historien om personlig assistans, Independent Living och pionjärerna bakom. Det här är historien om STIL. Det här är vår historia.

[Musik]

Tobias: Jamen när vi har ju suttit nu och träffat de här pionjärerna, de som har drivit igenom revolutionen som är Independent Living och som är den personliga assistansen och den enorma reformförändring som det inneburit för oss och för oss som grupp liksom, du vet funkisar,

Episode Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet

Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

eg., What part of this podcast did you like? Ask a question to the host or other listeners...

Post

Generate a badge

Get a badge for your website that links back to this episode

Select type & size
Open dropdown icon
share badge image

<a href="https://goodpods.com/podcasts/full-rulle-223765/pionj%c3%a4rerna-25467228"> <img src="https://storage.googleapis.com/goodpods-images-bucket/badges/generic-badge-1.svg" alt="listen to pionjärerna on goodpods" style="width: 225px" /> </a>

Copy