goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

De RB Podcast

Het Register Belastingadviseurs

Luister naar De RB Podcast, hét toegangsbewijs tot de wereld van Het Register Belastingadviseurs, de grootste beroepsvereniging van fiscalisten die werken voor het MKB. Boordevol kennis, inzicht, gedeelde ervaring en actuele ontwikkelingen. Met elke twee weken een nieuwe aflevering waarin boeiende gasten, vaktechnische specials en live events elkaar afwisselen. Lichtvoetig en inhoudelijk tegelijk. Een luisternoodzaak voor elke fiscalist.

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 De RB Podcast Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Menig fiscaal brein is er duidelijk over: als er één wereld ingrijpend verandert door de opkomst van kunstmatige intelligentie – kortweg AI geheten – dan is het wel de wereld van de fiscalist. Maar: hoe die verandering er precies uit gaat zien, is voor menigeen veel minder helder. Net als de termijn die aan deze ontwikkeling moet worden verbonden. Alle reden dus om in deze RB Podcast te praten met een man die op dit vlak al jaren óver de horizon kijkt: Professor dr. Albert Bomer, hoogleraar fiscaal recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Sylvester Schenk, de vaste host van De RB Podcast, verkent met hem wat we mogen verwachten. Hoe we moeten voorsorteren. En waarom we ons juist niet moeten verzetten.

play

08/30/23 • 35 min

bookmark
plus icon
share episode

Het is ontegenzeggelijk waar, ook binnen de fiscale praktijk: de jeugd heeft de toekomst. En het Register Belastingadviseurs speelt daar actief op in met haar Jong RB. Tegelijk kan een beroep als fiscalist niet zonder reflectie en perspectief. Om paralellen te zien en denkrichtingen te delen die het resultaat zijn van langjarige ervaring. Puur bedoeld om de ontwikkeling en vernieuwing te ondersteunen. In deze RB Podcast willen we precies dít perspectief creëren. Met twee zeer ervaren fiscalisten én oud-voorzitters van het RB. Cor Scheffers en Sylvester Schenk. In een gesprek over verleden, heden, toekomst én de mogelijke verbindingen daartussen.

play

08/23/23 • 38 min

bookmark
plus icon
share episode

Zij hebben een duidelijke missie, een scherpe koers, zijn stuk voor stuk bevlogen en hebben – zelfs gemiddeld - meer dan 30 jaar ervaring in de fiscale praktijk. Bureau Vaktechniek van het Register Belastingadviseurs. Sparringpartner van de RB-leden, meedenker binnen uitdagende cases, kwaliteitsbewakers én een belangrijk gezicht naar buiten. Veelzijdiger kan het haast niet zijn. In deze RB Podcast een gesprek met de manager van het Fiscaal Kenniscentrum: Ton van den Broek. Over wat RB-leden mogen verwachten. Over trends in de laatste jaren, de mogelijk invloed van AI op het werk en de spelregels waar het Kenniscentrum zich aan heeft te houden. Uiteraard samen met Sylvester Schenk, directeur Fiscale Zaken van het RB en vaste host van deze RB Podcast.

play

08/23/23 • 29 min

bookmark
plus icon
share episode

In India neemt men de term zowel letterlijk als uiterst serieus, maar in Nederland wordt De Heilige Koe vooral geassocieerd met ‘de auto’. Maar: rondom de auto verandert er het nodige. Niet alleen qua elektrificatie, maar ook de verschuiving van bezit naar gebruik. Met tal van fiscale neveneffecten. Dus praten we in deze RB Podcast met een van de weinige échte autobelasting-specialisten in Nederland: Heleen Elbert. Over haar praktijk als fiscalist voor MKB-ondernemers, maar ook als adviseur en trainer van collega-fiscalisten. En natuurlijk over de fiscale actualiteit en wat we goed in de gaten moeten houden. Beluister deze RB Podcast en je bent weer helemaal bij. Met Sylvester Schenk, niet alleen directeur fiscale zaken van het RB, maar ook de vaste host van deze podcast serie.

play

08/16/23 • 32 min

bookmark
plus icon
share episode

Hoe zit het met grensoverschrijdende arbeid? Over de fiscale kant daarvan bestaat veel onduidelijkheid, ook onder fiscalisten. Wanneer moet je in Nederland belasting betalen, en wanneer in het buitenland? En hoe zit het met de sociale zekerheid in relatie tot werken buiten Nederland? Na het beluisteren van deze RB Podcast weet je precies hoe het zit. Dankzij Marijke Vervoort, voorzitter van de RB Commissie Internationaal. En natuurlijk Sylvester Schenk, de vaste host van de RB Podcast.

play

08/09/23 • 32 min

bookmark
plus icon
share episode

Het Register Belastingadviseur is niet alleen de grootste beroepsvereniging van fiscalisten die werken voor het MKB, maar heeft ook de ambitie om proactief en constructief mee te denken met de fiscale ontwikkelingen in het Haagse. Met naast de fiscale inhoud de effectiviteit van de communicatie als component van het allergrootste belang. Sinds kort is dit domein in handen van Harald Bresser, de Manager Marketing en Communicatie van het RB. Alle reden dus om In deze RB Podcast nader kennis te maken en wat van de communicatieve uitdagingen te verkennen. Samen met Sylvester Schenk, de vaste host van deze podcast serie.

play

08/02/23 • 28 min

bookmark
plus icon
share episode

Je komt het tegenwoordig vaak tegen in de krant: de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Dat wil zeggen: banken, makelaars, notarissen, advocaten, verkopers van voertuigen, kunstvoorwerpen en juwelen en jawel – belastingadviseurs – worden veelvuldig aangesproken op hun rol om witwassen te voorkomen. En dus is het belangrijk dat ook de fiscale collega’s op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen op dat gebied. Maar is dat ook zo? In deze RB Podcast krijg je het antwoord van Philip Ruys. Fiscalist, maar ook de uitgever achter RadarLaw. Met de ambitie om de grootste online informatiebron te worden en te blijven voor Wwft-professionals en Wwft-instellingen in Nederland. In gesprek met Sylvester Schenk, de vaste host van de RB Podcast.

play

07/26/23 • 37 min

bookmark
plus icon
share episode

Sinds de laatste Algemene Ledenvergadering kent het Register Belastingadviseurs een nieuwe voorzitter: Vincent de Jong. Binnen accountantskantoor 216 medeverantwoordelijk voor de landelijke en regionale fiscale praktijk, een jarenlang betrokken RB-lid, sinds vorig jaar ook bestuurslid en nu het boegbeeld van de club. Alle reden dus om in deze RB Podcast nader kennis te maken. In een gesprek met Sylvester Schenk, de vaste host van deze serie.

play

07/19/23 • 34 min

bookmark
plus icon
share episode

De omzetbelasting is een oude klassieke wet naar Europees model. Met als goed nieuws: als je die als fiscalist kent, kun je ook in Frankrijk aan de slag. En in Dubai, want ook dat laatste land heeft deze wet inmiddels gekopieerd. Tegelijk zitten er veranderingen in de pijplijn die de praktijk ingrijpend gaan veranderen, met effecten voor het MKB die er niet om liegen. Beluister deze RB Podcast en je bent maximaal voorbereid dankzij de RB Commissie Omzetbelasting bij monde van voorzitter Ad Fruijtier. En natuurlijk Sylvester Schenk, de vaste host van deze RB Podcast serie.

play

07/05/23 • 32 min

bookmark
plus icon
share episode

Dennis Jongbloed is partner van een fiscaal boutique kantoor, met vestigingen in Enschede, Almelo en Den Haag. Maatschappelijk ondernemer, fiscaal jurist, vakidioot en bierbrouwer. Hoe verhouden het Belastingparadijs en Taxfree Willy zich tot de fiscale advisering van MKB-ondernemingen. En wat kunnen fiscalisten leren van bierbrouwers? De RB Podcast toog naar Enschede om deze prangende vragen van een antwoord te voorzien. En kwam uit bij Dennis Jongbloed. Gepokt en gemazeld als fiscaal jurist met een bloeiende praktijk. Maar tegelijk ook bierbrouwer voor het goede doel. Met accijns als een van de verbindende elementen. Een gesprek met Sylvester Schenk, de vaste host van de RB Podcast, over de behoefte aan ‘armchair thinking’, de betekenis van een ‘nichekantoor’ en de zuiverheid van bier als metafoor voor uitstekend fiscaal advies.

play

09/06/23 • 32 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does De RB Podcast have?

De RB Podcast currently has 26 episodes available.

What topics does De RB Podcast cover?

The podcast is about Podcasts and Arts.

What is the most popular episode on De RB Podcast?

The episode title 'Professor dr. Albert Bomer: AI kan zelfs de fiscale context duiden!' is the most popular.

What is the average episode length on De RB Podcast?

The average episode length on De RB Podcast is 33 minutes.

How often are episodes of De RB Podcast released?

Episodes of De RB Podcast are typically released every 7 days.

When was the first episode of De RB Podcast?

The first episode of De RB Podcast was released on Jun 6, 2023.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet