goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Cordua & Steno

Berlingske

Velkommen til Cordua & Steno. Berlingskes politiske debatmagasin med med Jarl Cordua og Torben Steno.

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Cordua & Steno Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

Nu skal retsvæsnet genoprettes. Det vil regeringen sikre med 23 nye forslag. Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen er gæst.
Vi skal også have uddelt en fidusbamse til en værdig modtager og kommentere ugen i dansk politik.
Cybertruslen mod Danmark er voksende, men selv om de nuværende angreb på virksomheder og institutioner kan virke voldsomme, så er vi faktisk kun i en fase af ”kold” cyberkrig, hvor angriberne bevidst holder sig tilbage. Kommer det en dag til en ”varm” cyberkrig vil angrebene blive meget voldsommere og gå ud over vores kritiske infrastruktur fx vores sundhedsvæsen. Det siger Martin Nexø, der har arbejdet professionelt med cybertruslen i mange år.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/30/23 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Moderaternes Rasmus Lund-Nielsen er undervisningsordfører, medlem af Folketingets uddannelses- og forskningsudvalg, og gennem adskillige år underviser på Københavns Universitet og CBS. Og mandag udtrykte han en bekymring over den del af regeringens universitetsreform-forslag, der fjerner et år af universitetsuddannelserne for til gengæld at give de studerende mulighed for senere at tage efteruddannelse. For hvis kun 10 pct. gør det, som beregninger viser, så kræver det et gevaldigt løft i den første del af uddannelsen, for at den ikke bliver dårligere.
Engang var Venstre kraftigt imod Betalingsringen, som en ny rød regering tilbage i 2011 overvejede at indføre med en afgift på biltransport ind i København, men nu lyder der helt anderledes toner fra Transportminister Thomas Danielsen (V). For regeringen agter at indføre såkaldt roadpricing, der lægger afgift på biltransport efter, hvor bilerne kører og hvor længe. Vi har en telefon igennem til transportministeren for en uddybning af forslaget.
Det er ved at være tid til endnu et nyt klimatopmøde, COP28, som holdes i oliestaten De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad Dubai. Men inden da har landene i denne uge holdt møde i København for at drøfte hinandens standpunkter og måske file nogle kanter af. Hvad håber man på, at COP28-landene kan blive enige om? Vi får en analyse af programchef Jens Mattias Clausen fra den grønne tænketank Concito, der følger COP-forhandlingerne tæt.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/23/23 • 53 min

bookmark
plus icon
share episode

Har to uger med finansiel uro, efter et par store bankkollaps, egentlig ændret udsigterne for den globale økonomi? Og hvad med dansk økonomi, som lige nu slår rekord i beskæftigelse? Berlingskes økonomiske redaktør Ulrik Bie tager temperaturen på og vurderer verdensøkonomien. Kan der stilles en alvorlig diagnose?
På dagen, hvor regeringen formentlig præsenterer et finanslovsforslag, skal vi også tale om, hvad der er foregået i dansk i ugens løb og forsøge at finde en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.
Kinas præsident Xi tog til Moskva for at møde Vladimir Putin. Nu skulle en stærk alliance smedes. Sådan kom det ikke helt til at gå, selvom man gør alt for at fremstå som bedste venner. I Beijing er man egentlige rystede over putinismen og Moskvas forfald. Xi lignede en kejser på besøg hos en undersåt. Vi får en analyse af Berlingskes Asien-korrespondent Alexander Sjöberg.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/23/23 • 55 min

bookmark
plus icon
share episode

Ruslands krig mod Ukraine har ødelagt forholdet til Vesten, men det har også fået konsekvenser for landets forhold til hele rækken af tidligere sovjetrepublikker, der vender Kreml ryggen. Det er en dramatisk udvikling. Vi får en analyse af Charlotte Flindt Petersen, direktør i Udenrigspolitisk Selskab.
Hvorfor gik folketingsvalget galt for de Konservative? Det var ikke på grund af Ekstra Bladet, mener Tomas Dyrbye, konservativ vælgerforeningsformand i Hørshold, der er et partiets højborge. Hvem tager ansvaret for fadæsen, og hvor er partiet på vej hen? Det spørger han om i en kronik.
Der sker ting og sager i dansk politik. Lars Boje Mathiesen er fortid i Nye Borgerlige og Pernille Vermund gør comeback som partiformand, men burde de ikke lukke og slukke ovenpå den lange farce siden valget? Og nu er udenrigsministerens søn pludselig sprunget ud som Moderaternes EU-parlamentsmedlem. Vi analyserer det og andet fra ugen i dansk politik i programmet, hvor vi også skal uddele Ugens Fidusbamse.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/16/23 • 53 min

bookmark
plus icon
share episode

Liberalismen legitimerer tidens destruktive individualisme og nydelsessyge. Den fører til mistrivsel, mener kronikørerne i Weekendavisen DFs formand Morten Messerschmidt og Mitchel Oliver Vestergaard, der er en af partiets yngre ideologer. Begge savner flere fællesskaber. Vestergaard uddyber kronikkens budskab.
Vi bliver nødt til at tale anderledes om dansk forsvars- og udenrigspolitik. Det mener Mikkel Vedby Rasmussen, professor i Statskundskab & Dekan ved Københavns Universitet. Han mener, at vi ikke kan blive ved med at sladre om forsvars- og udenrigspolitik på den måde, hvor det enten handler om, at Forsvaret har rod i økonomien eller historier om Udenrigstjenesten, hvor ambassader har brugt penge eller ansat personale forkert og ofte bunder i en implicit kritik af overklassen. Mikkel Vedby er gæst.
I den kommunale top, hos Kommunernes Landsforening, er man ved at være træt af regeringen, der beder kommunerne om at slanke bureaukratiet og beder dem holde igen med at ansætte medarbejdere til administration, så der kan spares tre milliarder kr. For imens kan KL konstatere, at ministerierne og de statslige styrelser hyrer løs af medarbejdere. Debat mellem Jakob Bundsgaard, næstformand KL og borgmester i Aarhus (S) og tidligere minister og finansordfører for S, Benny Engelbrecht.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/16/23 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Borgerligheden har brug for en åndelig genrejsning. Derfor vil en række borgerlige stemmer til sommer invitere kursister på en nydannet borgerlig højskole under navnet ”Rahbeks Højskole”, hvor man bliver introduceret til ”alt det smukke i borgerligheden”. Om borgerbegrebet, fællesskabet, dannelsen, oplysningstiden, retfærdigheden, frihedsbegrebet, etikken og sågar kærligheden. Den liberale debattør Mia Amalie Holstein er blandt højskolens stiftere og hun vil uddybe dens baggrund og koncept.
Al opmærksomhed kredser om Ukraine-krigen og måske Kina. Så hvad blev der egentlig af truslen fra islamistisk terror fra Mellemøsten? Den er forsvundet fra mediernes dagsorden. Vi spørger senioranalytiker Jacob Kaarsbo fra Tænketanken Europa, der selv har baggrund som tidligere analytiker i FE, om det er lykkedes for Vesten at inddæmme problemet?
Belarus' diktator Aleksandr Lukashenko støtter Ruslands krig i Ukraine, men dog uden at landets soldater er direkte involveret. Ellers går tiden med at undertrykke oppositionen og en rejse til Beijing for at udbygge alliancen med Kina. Analyse fra Belarus-kenderen Jonathan Schacht Halling Nielsen.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/09/23 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Det er Folketingets store rejseuge, men alligevel skal vi vende sagerne i dansk politik, hvor især Jon Stephensen udsættes for stadig højere kritik, men uden at Moderaterens partiledelse reagerer. Hvor længe kan det fortsætte?
Der kommer stadig flygtninge til Europa. Faktisk modtager nogle EU-lande flere flygtninge i dag end i 2015-16. Flere lande taler om at bryde europæiske tabuer og vil nu indføre asyl i tredjelande ligesom Rwanda-modellen, fysisk grænsestruktur med hegn samt udføre operationer, hvor man migranter skubbes tilbage over EU's grænse. Vi taler med chefkonsulent Ditte Maria Brasso Sørensen fra Tænketanken Europa, der følger udviklingen i EU's migrantpolitik.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/09/23 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Klimarådet er for tredje år i træk ikke overbevist om, at regeringens klimaplaner er tilstrækkelige til, at man når målsætningerne om klimareduktion inden 2025. Det fremgår af rådets seneste statusrapport. Det bør blandt andet ske mere for at sænke især landbrugets klimapåvirkning med en CO2-afgift. Hvad mener Landbruget selv, at der bør gøres? Debat mellem Peter Møllgaard formand for Klimarådet og Niels Peter Nørring, direktør i Landbrug og Fødevarer.
Selvom Vladimir Putin som udgangspunkt sidder sikkert på præsidentposten i Rusland, så skal vi forberede os på alternativer. Der kan opstå protester og utilfredshed, som kan skubbe til det hele. Vi i Vesten skal derfor have en plan for, hvordan vi så kan reagere. Det skrev Ruslands-kenderen ph.D. Flemming Splidsboel tirsdag i en kronik i Berlingske. Han er gæst i programmet.
Så kom der endelig en særaftale mellem EU og UK om Nordirland i kølvandet på Brexit-skilsmissen. Hvad indeholder den? Hvem har givet sig? Og vil aftalen tilfredsstille de nordirske politikere og Brexit-tilhængerne i premierminister Rishi Sunaks konservative parti? Vi får en analyse af Iben Tybjærg Schacke Barfoed, analyse og kommunikationschef i Tænketanken Europa.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/02/23 • 54 min

bookmark
plus icon
share episode

Store Bededag gik tirsdag i graven, men oppositionspartierne fortsætter skænderiet med hinanden om, der skal udskrives folkeafstemning om spørgsmålet. Torsdag spiller regeringen ud med et nyt uddannelsesudspil, der skal beskære nogle kandidatuddannelser med et år. Vi taler om det hele i Ugen, der gik i dansk politik, mens vi forsøger at finde en værdig modtager af Ugens Fidusbamse.
Danskerne er klar til en modernisering af udlændingepolitikken. Der skal gives flere gulerødder og skulderklap til udlændinge, "der virkelig giver den gas og knokler" for at blive en del af det danske samfund, mener Moderaternes udlændingeordfører Mohammad Rona. Han er med i studiet for at uddybe synspunktet.
Venstre har ikke fået de store skattepolitiske indrømmelser af at gå med i SVM-regeringen. Det fremgår af svar fra Skatteministeren, der viser, at forskellen på Socialdemokratiets skatteløfter i valgkampen og regeringens skatteforms skattelettelser til en funktionær- eller en arbejderfamilie er 300 kr. årligt. LA og K hævder, at V har solgt sig for billigt, men det afviser Venstres skatteordfører Jan E. Jørgensen, der er ”megastolt” over resultatet. Vi spørger ham hvorfor.

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/02/23 • 55 min

bookmark
plus icon
share episode

Økonom og virksomhedshistoriker Stefan Kirkegaard Sløk Madsen har skrevet en bog om den danske kapitalismes historie. Og på engelsk! Hvad er kapitalisme egentlig? Hvordan kom den til Danmark? Og hvordan blev Danmark i øvrigt rigt?
Inklusionen af børn med særlige behov i den almindelige folkeskole har ikke været nogen succes, mener kritikere. Inklusionen har tværtimod gjort skade både på de almindelige børn og børn med særlige behov. Konsekvensen er blevet et endnu større fravalg af folkeskolen. Debat mellem Anni Matthiesen undervisningsordfører for Venstre og Helena Artmann Andresen, undervisningsordfører for Liberal Alliance.
Fører SVM-regeringen stadigvæk en stram udlændingepolitik? Og hvordan går det med at rydde op i de ”skøre” regler i udlændingelovgivningen? VI spørger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S).

See omnystudio.com/listener for privacy information.

play

03/30/23 • 55 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Cordua & Steno have?

Cordua & Steno currently has 130 episodes available.

What topics does Cordua & Steno cover?

The podcast is about News, Podcasts and Politics.

What is the most popular episode on Cordua & Steno?

The episode title 'Time 1: Retsvæsnet skal genoprettes & Danmark er kun i en fase af kold cyberkrig' is the most popular.

What is the average episode length on Cordua & Steno?

The average episode length on Cordua & Steno is 55 minutes.

How often are episodes of Cordua & Steno released?

Episodes of Cordua & Steno are typically released every day.

When was the first episode of Cordua & Steno?

The first episode of Cordua & Steno was released on Mar 24, 2022.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet