goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon

Učna pomoč na daljavo

Učna pomoč na daljavo

Botrstvo
Med dejavnostmi, ki jih večgeneracijski centri po vsej Sloveniji nudijo mlajšim obiskovalcem, je vseskozi tudi učna pomoč. Tudi, ko je pouk še potekal normalno, je z razumevanjem snovi, zbranostjo, učnimi strategijami, motivacijo imelo težave veliko otrok. Mnogim starši ali sorojenci ne morejo pomagati, številni si ne morejo privoščiti plačane pomoči inštruktorjev in bi brez pomoči prostovoljcev težko zmogli šolske obveznosti. Zdaj, ko se je pouk popolnoma preselil med domače stene, pa so ti otroci ostali tudi brez pomoči učiteljev, specialnih pedagogov, psihologov in seveda tudi vrstnikov. Med številnimi prostovoljci, ki nudijo pomoč, so tudi prostovoljci, ki pomagajo otrokom iz VGC Skupna točka v Ljubljani. Jana Vidic se je pogovarjala z Estero Popovič, vodjo učne pomoči in drugih dejavnosti v Večgeneracijskem centru Ljubljana.

Med dejavnostmi, ki jih večgeneracijski centri po vsej Sloveniji ponujajo mlajšim obiskovalcem, je tudi učna pomoč, ki te dni poteka ob pomoči različnih spletnih aplikacij

Med dejavnostmi, ki jih večgeneracijski centri po vsej Sloveniji ponujajo mlajšim obiskovalcem, je vseskozi tudi učna pomoč. Tudi ko je pouk še potekal normalno, je z razumevanjem snovi, zbranostjo, učnimi strategijami, motivacijo imelo težave veliko otrok. Številnim starši ali sorojenci ne morejo pomagati, številni si ne morejo privoščiti plačane pomoči inštruktorjev in bi brez pomoči prostovoljcev težko zmogli šolske obveznosti. Zdaj ko se je pouk popolnoma preselil med domače stene, pa so ti otroci ostali tudi brez pomoči učiteljev, specialnih pedagogov, psihologov in seveda tudi vrstnikov.

Učna pomoč te dni poteka na daljavo, a tako učitelji kot inštruktorji niso dobili nobenih natančnih navodil, kako naj poučevanje in pomoč potekata, učenci iz šol dobivajo zelo raznovrstne različice tega, kar naj bi nadomeščalo pouk. Težko je tudi, če otroci nimajo ustrezne računalniške opreme, če jo hkrati uporabljajo vsi otroci v družini, ali pa nimajo znosne spletne povezave. Takšne težave se v normalnih razmerah razrešijo ali vsaj omilijo, ko pouk poteka v šoli, saj so tam dostopni enaka oprema, enaka prehrana, ista učiteljica, na voljo je dodatna učna pomoč, vsem so na voljo knjige in pripomočki, ki jih nekateri doma nimajo.

“Najbolj me skrbi za tiste, ki nimajo nikogar, s komer bi se lahko pogovarjali, in za takšne, za katere starši poročajo, da zelo veliko spijo. Verjetno se bodo poznali tudi kakšni strahovi pred dotikanjem in objemanjem,” svoje skrbi o stanju otrok v tem času in po tem, ko se bodo zopet vrnili med ljudi, pojasnjuje Estera Popovič, vodja učne pomoči in drugih dejavnosti v Večgeneracijskem centru Ljubljana

“Opažam, da je vsem že težko. Težko je inštruktorjem in učiteljem, težko je otrokom in staršem. Vsi smo že utrujeni od te tehnologije.” – Estera Popovič

“Vseeno znamo držati skupaj. Tisti ljudje, ki so pripravljeni pomagati, so tukaj in so na voljo. Vesela sem, da so prostovoljci še vedno z nami, otrokom smo lahko pokazali, da smo še vedno tukaj, ne glede na to, kaj se bo zgodilo,” še dodaja Popovičeva.

In kaj so tiste stvari, ki se jih bomo po njenem mnenju iz koronakrize naučili?

“Solidarnost, empatija in to, da znamo sodelovati.”

Hvala vsem, ki pomagate otrokom in mladostnikom pri premagovanju šolskih težav, in vsem, ki na kakršen koli način pomagate ljudem v stiski. Kljub sproščanju ukrepov se številne težave ne bodo zmanjševale, prav nasprotno. In pomoč med ljudmi je in bo ena najpomembnejših lekcij koronskih, še bolj pa postkoronskih časov. Hvala tudi vsem donatorjem, ki so darovali računalniško opremo.

Tiste, ki bi želeli pomagati pri zagotavljanju botrovanja tistim otrokom iz Botrstva, katerih botri tega plačila ne zmorejo več, pa spomnimo na možnost donacije 5 evrov s poslanim SMS-om z geslom BOTER5 na številko 1919.

05/11/20 • 10 min

plus icon
Not bookmarked icon
Share icon

Episode Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet

Star iconStar iconStar iconStar iconStar icon

eg., What part of this podcast did you like? Ask a question to the host or other listeners...

Post

Generate a badge

Get a badge for your website that links back to this episode

Select type & size
Open dropdown icon
share badge image

Copy