Log in

goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones
Argos

Argos

NPO Radio 1 / HUMAN / VPRO

Ben je op zoek naar mooi verteld, grondig en genuanceerd journalistiek speurwerk? Luister dan naar Argos, het tweewekelijkse onderzoeksprogramma van Human en de VPRO. Daarin onthullen we wat de beleidsmakers verborgen willen houden, leggen we maatschappelijke misstanden bloot en vertellen we je urgente, spannende verhalen.

1 Listener

bookmark
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Argos Episodes

Goodpods has curated a list of the 10 best Argos episodes, ranked by the number of listens and likes each episode have garnered from our listeners. If you are listening to Argos for the first time, there's no better place to start than with one of these standout episodes. If you are a fan of the show, vote for your favorite Argos episode by adding your comments to the episode page.

(00:28): Een koel huis als luxeproduct

In rap tempo zijn we in Nederland aan het isoleren, installeren we zonnepanelen en nemen huiseigenaren een warmtepomp in huis. Allemaal met het oog op de klimaatdoelen van 2050. Maar tegen die tijd krijgen we ook te maken met wel twee tot drie keer zoveel tropische dagen als nu. Is Nederland eigenlijk wel tegen hitte bestand?

(29:25) Het geheim van de spreekkamer

Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van 800.000 patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Psychiaters en psychologen zijn namelijk verplicht om allerlei informatie uit de spreekkamer te delen met de overheid. De NZa gebruikt deze gegevens om een algoritme te trainen. Maar Argos ontdekte dat er fouten zijn gemaakt in aanloop naar deze verplichting. Onze televisie-uitzending maakte veel los. ‘Wat kun je hiermee als cliënt? En ligt de bal nu niet bij de politiek?’ Daarom zijn te gast: SP-Kamerlid Jimmy Dijk en Michou Benoist van cliënten-belangenvereniging MIND.

Presentatie: Eric Arends

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

Argos onderzocht de afgelopen maanden grensoverschrijdend gedrag op Nederlandse universiteiten. In deze aflevering hoor je het verhaal van ‘Fleur’. Op haar verzoek hebben we haar naam veranderd.

Ze was een talentvolle jonge studente, die meer dan een jaar werd belaagd door een – meer dan twee keer zo oude - hoogleraar met ongepaste voorstellen en een stortvloed aan grensoverschrijdende app-berichten, terwijl hij nota bene haar eindscriptie nog moest beoordelen.

De hoogleraar kreeg uiteindelijk wel een tik op de vingers, maar de universiteit hield de zaak binnenskamers. Waarom werd er geen onderzoek ingesteld?

Presentatie: Tessel Blok

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode

(00:44) Het quad-ongeluk op Leusderheide

Op 30 maart 2021 raakte een reservist van de mariniers levensgevaarlijk gewond tijdens een militaire oefening van het Korps Commandotroepen (KCT). Argos deed samen met NRC onderzoek naar het incident. Hoe kon het zo misgaan?

(28:50) Het laatste kwartier van Sammy

Deze week toonde Argos, in samenwerking met Forensic Architecture, aan dat het verhaal van politie OM over de dood van Sammy op cruciale punten niet klopt. Argos-journalist Nikki van der Westen schuift aan om meer achtergrond te geven bij de reacties van OM en politie op deze conclusie. En ze brengt een vertrouwelijk conceptrapport van een vooraanstaand psychiater, die kritisch oordeelt over het politieoptreden.

(38:40) Journalisten onder de tap door nieuwe sleepwet

Over twee weken stemt de Tweede Kamer over een nieuwe wet voor de geheime diensten. Het gaat om een wijziging van de zogenoemde ‘sleepwet’, waar Nederland in 2018 tegen stemde tijdens een referendum. Met deze wet is het makkelijker voor inlichtingendiensten om je apparaten binnen te dringen, omdat ze meeliften met de Russische hacker die dat eerder al was gelukt. Maar wat als het om een apparaat van een journalist, arts of advocaat gaat?

Presentatie: Eric Arends

profile image

1 Listener

bookmark
plus icon
share episode
Huisartsenpraktijken barsten uit hun voegen. Steeds meer taken belanden namelijk op het bordje van de eerstelijnszorg: denk aan lichte GGZ-problemen, maar ook veel taken die vroeger in het ziekenhuis plaatsvonden.
In hun eentje kunnen ze dat niet meer aan. Moderne huisartsen bestieren daarom een heel team aan ondersteunend personeel, maar plek om die te huisvesten hebben ze vaak niet. Zo’n zeventig procent van de huisartsen ervaart hierdoor problemen, bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsenvereniging. Hun praktijken zijn te krap en op de oververhitte vastgoedmarkt zijn nauwelijks alternatieven te vinden.
Praktijkhouders lopen tegen hun grenzen aan bij het aannemen van personeel, het opleiden van huisartsen en ook het aannemen van nieuwe patiënten.
bookmark
plus icon
share episode
Argos - Jezidi-getuigenissen ongehoord
play

01/22/22 • 51 min

Afgelopen zomer erkende de Tweede Kamer de misdaden van terreurbeweging Islamitische Staat tegen de Jezidi’s als genocide. Waarschijnlijk zijn daar ook Nederlandse IS-ers bij betrokken. Wordt de Jezidi-gemeenschap actief benaderd om hun getuigenissen veilig te stellen, zoals voormalig minister Stef Blok in 2020 aan de Kamer beloofde?
Op
3 augustus 2014 viel terreurgroep Islamitische Staat de regio Sinjar binnen in
Noord-Irak. Duizenden Jezidi’s
vluchtten de berg op, waar ze in de
val liepen van IS-strijders. Jezidi-vrouwen werden tot slaaf gemaakt, hun
kinderen gekidnapt en opgeleid tot jihad-strijders - de mannen werden gedood.
Argos ging op zoek naar overlevers in Sinjar. Wat merken zij van
de Nederlandse belofte om actief op zoek te gaan naar getuigenissen ten behoeve
van toekomstige strafprocessen? En hoe werkt dat in praktijk?
In
de studio reageert Michiel van Nispen, Tweede Kamerlid SP.
Een reportage van journalist Thijs Broekkamp en
Argos-redacteur Ellen van den Berg, met medewerking van Khalid
Barkat.
bookmark
plus icon
share episode
Als jeugdbeschermer Esmay de opdracht krijgt om het gezag van moeder Helena over haar uithuisgeplaatste kinderen te beëindigen, krijgt ze twijfels. Is er wel voldoende gewerkt aan terugplaatsing? Tegen het plan in van haar werkgever, de jeugdbeschermingsorganisatie, probeert ze er alles aan te doen om de kinderen in de buurt van hun moeder te houden.Volgens de richtlijnen moet er na een uithuisplaatsing snel worden toegewerkt naar terugplaatsing. Hoe gaat dit in de praktijk? En weten we eigenlijk wel hoe het er voorstaat in Nederland? We vroegen cijfers op, we hoorden verhalen van ouders en kinderen, en spraken met vele deskundigen. Krijgen kinderen die uit huis zijn geplaatst wel voldoende kans om weer bij hun eigen ouders te wonen? Al twee jaar doet Argos onderzoek naar uithuisplaatsingen. In lijn met vele rapporten en onderzoeken constateerden we dat er rondom uithuisplaatsingen veel misgaat. Een tekort aan personeel, lange wachtlijsten en een gebrek aan rechtsbescherming frustreren eerlijke kansen voor ouders en kinderen.
Meer weten over dit onderwerp? Ga naar onze website argosonderzoekt.nl voor meer informatie
bookmark
plus icon
share episode
Argos - Drama bij evacuatie Kabul
play

02/19/22 • 51 min

Twee Afghaanse zussen, Spoozhmay en Storai staan op 23 augustus 2021 aan de rand van het afwateringskanaal bij het vliegveld van Kabul. Ze hebben bijna ‘Holland spot’ bereikt, waar Nederlandse militairen evacués verder helpen richting het evacuatievliegtuig naar Nederland. Kabul is 8 dagen eerder in handen gevallen van de Taliban. Op het laatste moment durft zus Storai niet door het met rioolwater vervuilde kanaal te waden en blijft achter. Spoozhmay, die een Nederlands paspoort heeft, komt de volgende dag aan in Nederland, Storai, met een Afghaans paspoort, keert terug naar haar ouderlijk huis in Kabul.
Beide zussen hadden kort daarvoor een schriftelijke bevestiging van Buitenlandse Zaken dat ze geëvacueerd zouden worden. Maar als Storai twee maanden later alsnog weet te ontkomen naar Abu Dhabi en een aanvraag doet voor een visum, ontkent Buitenlandse Zaken dat ze ooit op een evacuatielijst heeft gestaan.
De dertigjarige Storai was vrouwenrechten activist in Kabul en werd bedreigd door de Taliban. Enkele collega’s zijn volgens haar recentelijk in Kabul gedood. In Abu Dhabi verblijft ze in een gesloten opvangkamp met meer dan 10 duizend andere Afghaanse vluchtelingen, zonder enig uitzicht op een oplossing.
Na de machtsovername van de Taliban nam de Tweede Kamer een motie aan waarin ook “mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechten verdedigers” naar Nederland zouden kunnen komen. Die motie werd ingediend door D’66 Kamerlid Salima Belhaj en leidde tot een groot aantal aanvragen bij Buitenlandse Zaken. Dat Ministerie zegt nu dat in die eerste dagen na de motie ook mensen op de evacuatielijst zijn gekomen die bij nader inzien geen recht hadden op evacuatie. Daarom is die lijst eind augustus in Den Haag opgeschoond. Mogelijk werd Storai’s naam toen alsnog doorgestreept.
Het Ministerie bevestigde vlak voor de mislukte vluchtpoging van beide zussen zowel mondeling als schriftelijk dat ze geëvacueerd konden worden. Nu zegt Buitenlandse Zaken dat Storai nooit op de evacuatielijst heeft gestaan. Of dat ook zo is valt niet te controleren, die lijsten zijn vertrouwelijk.
Argos over het politieke spel na de geruchtmakende motie Belhaj en een persoonlijk drama dat daar het gevolg van was.
bookmark
plus icon
share episode
Argos - Luizen in de Pels: Wubby Luyendijk
play

08/12/23 • 46 min

Onze derde gast in de zomerserie Luizen in de Pels is Wubby Luyendijk. Luyendijk is onderzoeksjournalist bij de NRC, en niet zomaar eentje. Als 'primus inter pares' geeft zij leiding aan de omvangrijke, zwaar bezette onderzoeksredactie van de krant.

Onlangs won zij De Loep (de Vlaams-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek) voor een samenwerking met het Dagblad van het Noorden. Nagenoeg exact tien jaar nadat zij voor het eerst de gaswinning in Groningen onderzocht - toen nog als correspondent Noord-Nederland - ontving Luyendijk de prijs als kroon op een decennium spitwerk.

Maar van Luyendijks hand én onder haar toezicht op de onderzoeksredactie, zijn nog talloze andere ontluisterende dossiers gepubliceerd. Neem het omvangrijke #MeToo-dossier, naar machtsmisbruik en seksueel wangedrag in de sportwereld, op universiteiten, in de kunst, én zelfs in de Tweede Kamer.

In Argos een interview met Luyendijk, over haar prille begin bij een 'schenenschopper' van een zondagskrant, de tekortkomingen van de regiojournalistiek én veelbesproken dossiers waar Luyendijk aan (mee)werkte.

Presentatie: Rik Delhaas

bookmark
plus icon
share episode

(01:00) Geen school voor mijn kind

Steeds meer ouders kiezen voor een vrijstelling van de leerplicht op basis van hun levensovertuiging. Kinderen zitten dan thuis en niemand weet of ze nog onderwijs krijgen of hoe het met ze gaat. Leerplichtconsulenten door het hele land maken zich zorgen over de ontwikkeling van deze kinderen.

(14:00) Vriend of Vijand #2: ‘Een grote niks'

Nederland heeft nogal een slechte reputatie als het gaat om kennisveiligheid sinds bekend werd dat de veiligheidsdiensten in de jaren ’70 de Pakistaanse atoomspion Abdul Khan lieten lopen. Met de geheime Nederlandse technologie die hij stal, ontwikkelde Pakistan een atoombom en was de wereld een kernmacht rijker. Mede daarom zijn de inlichtingen- en veiligheidsdiensten tegenwoordig extra scherp op kennisspionage. Maar hoe ver moeten we gaan in risicopreventie? En mag je discrimineren als de nationale veiligheid op het spel staat?

Presentatie: Eric Arends

bookmark
plus icon
share episode
Mensen zonder verblijfspapieren die ons land moeten verlaten, maar dat niet doen, komen vaak in vreemdelingendetentie terecht. Officieel is zo’n centrum geen gevangenis, maar in praktijk worden vreemdelingen die wachten op uitzetting wel aan hetzelfde regime onderworpen.
Volgens hulpverleners is de
manier waarop mensen zonder verblijfspapieren in vreemdelingendetentie worden
behandeld zeer schadelijk. Dat schreven Amnesty
International, Dokters van de Wereld en de Nationale
Ombudsman al – en inmiddels heeft ook De
Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVvP) een brandbrief gestuurd naar Den Haag. Mensen die in
vreemdelingendetentie vastgehouden worden om ze te kunnen uitzetten worden
volgens de NVvP te makkelijk, te vaak en te lang en voor straf in isolatiecellen
geplaatst. Dat kan ernstige psychische en gezondheidsschade opleveren.
Desondanks verandert de praktijk
nauwelijks, signaleert onder meer het Meldpunt Vreemdelingendetentie, dat deze
week een gloednieuw
rapport naar buiten bracht waarin de
effecten van het strafrechtelijke regime op individuele gedetineerden wordt
beschreven. Een regime dat bovendien strijdig is met internationale normen van
onder meer de Raad voor Europa en de Europese Committee for the Prevention of
Torture [CPT].
bookmark
plus icon
share episode

Show more best episodes

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Argos have?

Argos currently has 479 episodes available.

What topics does Argos cover?

The podcast is about News, Society & Culture, News Commentary and Podcasts.

What is the most popular episode on Argos?

The episode title 'Een koel huis als luxeproduct & Het geheim van de spreekkamer' is the most popular.

What is the average episode length on Argos?

The average episode length on Argos is 35 minutes.

How often are episodes of Argos released?

Episodes of Argos are typically released every 7 days.

When was the first episode of Argos?

The first episode of Argos was released on Feb 25, 2017.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments