goodpods headphones icon

To access all our features

Open the Goodpods app
Close icon
headphones

Alzheimer Podcast Project

Gerry van Bakel

Het Alzheimer Podcast Project is een podcastserie over dementie. Over goede ervaringen, mooie initiatieven. Ter inspiratie. Om dementie bespreekbaar te maken. Om elkaar te blijven zien.

...more

not bookmarked icon
Share icon

All episodes

Best episodes

Top 10 Alzheimer Podcast Project Episodes

Best episodes ranked by Goodpods Users most listened

play

12/19/19 • 22 min

Erik Zwiers is auteur van boeken over leven met dementie en initiatiefnemer van de participatiekoren die sinds 2018 jaarlijks in steeds meer plaatsen delen uit de Matthäus Passion zingen. Koren waarin mensen met dementie samen zingen met mensen zonder dementie. Het gaat daarbij voor Zwiers niet om mensen bezig te houden met iets simpels en toegankelijks maar om iets te behouden van hun eigen leven. Om zo zin te blijven geven aan het leven, mee te blijven doen.

play

12/19/19 • 22 min

bookmark
plus icon
share episode

Leo van Dijk kreeg de diagnose ziekte van Alzheimer's toen hij 75 jaar was. Hij ging op onderzoek uit hoe hij zijn leven zo kon inrichten dat hij kan blijven genieten, dat hij kan blijven meedoen. Hij schreef daarover een boek Alzheimer voor beginners met negen ontdekkingen en inspiraties. Leo van Dijk gebruikt acceptatie, meditatie en humor om een mooi leven te leiden, in harmonie met zijn familie en vrienden.

play

12/12/19 • 16 min

bookmark
plus icon
share episode

Bianca Middelburg en haar partner Martha Neven leiden samen de Herbergier in Beneden-Leeuwen. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie of geheugenverlies waarvan er enkele tientallen in Nederland zijn. Rosee Dinnissen is een van hun medewerkers van het eerste uur. Bianca en Rosee vertellen over hun werkwijze en visie op omgaan met mensen met dementie. Blijf de hele mens zien is hun motto.

play

03/28/19 • 18 min

bookmark
plus icon
share episode
play

02/06/19 • 22 min

Monique Masselink is directeur van Pra Muziektheater. Zij zegt: "Dansers praten niet, die bewegen." Choreograaf/danser Dries van der Post vertelt dat hij altijd direct op mensen afstapt als hij een dansworkshop komt geven, ze begroet en ook al even aanraakt. Lijfelijk contact maken is noodzakelijk. "We beginnen altijd in een kring en ik vraag al vrij snel om elkaars hand vast te pakken. Elkaar aan te kijken." En dan begint de magie van de dans.

play

02/06/19 • 22 min

bookmark
plus icon
share episode

Frank Italiaander is mantelzorger voor zijn negentigjarige moeder die dementie heeft. Frank beschrijft het proces als het uitwaaieren van de hersenen. Hoe de logica wegvalt. Zijn moeder heeft geen idee meer hoe de straat heet waar zij woont.

play

01/15/19 • 20 min

bookmark
plus icon
share episode

#10 Muziekdocente Henny Maree

Alzheimer Podcast Project

play

07/12/18 • 15 min

De Ronnie Gardiner Methode gebruikt alle zintuigen om het brein op de juiste wijze te prikkelen. Muziekdocente Henny Maree werkt hiermee met mensen met dementie in bijvoorbeeld de kleinschalige woonvorm de Herbergier in Delft. Zij ziet opvallende resultaten waarbij mensen weer gaan praten, zin krijgen om muziek te maken en meer. Luister naar het bijzondere verhaal van Henny Maree over drummen, klapspelletjes en muziek uit je tienerjaren.

play

07/12/18 • 15 min

bookmark
plus icon
share episode
play

06/25/18 • 19 min

In aflevering #9 van mijn podcastserie over dementie hoor je Jan Willem Stellingwerf, hij is de ondernemer van de Herbergier in Delft. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Een echt thuis, waar veel kan en weinig moet.
play

06/25/18 • 19 min

bookmark
plus icon
share episode
play

06/11/18 • 20 min

Karin Schokker is docent verpleegkunde, zij geeft les op ROC’s aan verpleegkundigen en verzorgenden. Een paar jaar geleden ontwikkelde zij de cursus Beschadigd Brein op basis van de visie van sociaalgeriater dr. Anneke van der Plaats.
play

06/11/18 • 20 min

bookmark
plus icon
share episode

Maarten den Draak, diagnose Alzheimer

Alzheimer Podcast Project

play

06/04/18 • 15 min

Maarten den Draak is een jonge tachtiger. Gestudeerd, bereisd en belezen en gewend om voor zichzelf te zorgen. En gelukkig met het leven dat hij heeft gemaakt met zijn vriendin Ellen. Maar onlangs moest hij onder ogen zien dat er toch wat aan het veranderen was.
play

06/04/18 • 15 min

bookmark
plus icon
share episode
play

05/24/18 • 11 min

Voor Frieda Debets staat contact maken met mensen centraal en dat geldt zeker ook voor mensen met (beginnende) dementie. Om het gesprek op gang te brengen ontwikkelde Debets een kaartenmethode die mensen uitnodigt allerdaagse zaken en ook de meer ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken. Veel tips en ideeen, maar geen kant- en klare oplossingen want die moeten juist in het gesprek ontstaan.
play

05/24/18 • 11 min

bookmark
plus icon
share episode

Show more

Toggle view more icon

FAQ

How many episodes does Alzheimer Podcast Project have?

Alzheimer Podcast Project currently has 20 episodes available.

What topics does Alzheimer Podcast Project cover?

The podcast is about Health & Fitness, Podcasts and Education.

What is the most popular episode on Alzheimer Podcast Project?

The episode title 'Erik Zwiers, initiatiefnemer Participatiekoren' is the most popular.

What is the average episode length on Alzheimer Podcast Project?

The average episode length on Alzheimer Podcast Project is 18 minutes.

How often are episodes of Alzheimer Podcast Project released?

Episodes of Alzheimer Podcast Project are typically released every 17 days.

When was the first episode of Alzheimer Podcast Project?

The first episode of Alzheimer Podcast Project was released on Mar 30, 2018.

Show more FAQ

Toggle view more icon

Comments

0.0

out of 5

Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey IconStar filled grey Icon
Star filled grey Icon

No ratings yet